Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Siuntio hyväksyi vuoden 2015 talousarvion: ehdotus yt-neuvotteluista sähköisti ilmapiiriä

Siuntio hyväksyi vuoden 2015 talousarvion: ehdotus yt-neuvotteluista sähköisti ilmapiiriä

Mainokset

Siuntion kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina 10.11.2014 syksyn ehkä merkittävimpään kokoukseensa.

Ennen valtuustokokouksen alkua Siuntiolle kutsuntojen merkeissä tutuksi tullut puolustusvoimien Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, komentaja Veijo Auvinen, luovutti standaarin Siuntion kunnalle. Standaarin otti vastaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Arja Alho (sd.). Komentajan lyhyessä juhlapuheessa korostuivat Siuntion kunnan ja nuorten erityinen yhteistyökykyisyys ja hyvä henki. Sujuvasti molemmilla kotimaisilla puheensa pitänyt komentaja toi luottamuksen ja hyvän mielen terveisiä suoraan puolustusvoimista.

Varsinaisen valtuustokokouksen alkaessa lukuisat varsinaisista valtuutetuista loistivat poissaolollaan mutta varavaltuutetut olivat löytäneet paikalle.

Kunnanvaltuuston kokouksen esityslista ei komeillut pituudellaan. Silti odotettavissa oli taloutensa kanssa kipuilevan kunnan kannalta tärkeitä asioita: vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016-2018 taloussuunnitelman hyväksyminen sekä tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien vahvistaminen.

Standaarin luovuttamisella alustetun valtuustokokouksen leppoisuus kaikkosi heti alkuunsa. Teknisen lautakunnan talousarvion 2014 muutosesitys sai kylmää vettä niskaansa Siuntion Kokoomuksen valtuustoryhmältä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Kaisla toi puheenvuorossaan terveisiä Kokoomuksen valtuustoryhmän kokouksesta. Erityistä huomiota olivat herättäneet talousarvion muutosesityksen taustalla olevat palvelukeskuksen ulkoiset toimintatuotot.

Siuntion Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä toimintatuottojen jääminen talousarviossa ennakoidusta, kokonaiset 545 000 euroa, olivat jo hyvissä ajoin tiedossa. Korjaavien toimenpiteiden välttäminen sekä toimintatuottojen pidemmän aikavälin tietoinen yliarvostaminen koettiin ylipäänsä riskiksi talousarvion laatimiselle ja talouden tasapainottamiselle. Ehdotuksessaan Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että talousarvion muutoksen hyväksyminen edellyttää sitä, että kunta käynnistää välittömästi yhteistoimintaneuvottelut.

Kokoomuksen valtuustoryhmän ehdotus sai välittömästi osakseen RKP:n Marcus Nordströmin ja SDP:n Kristian Parviaisen vastalauseet. Ehdotus ei Nordströmin ja Parviaisen mielestä noudattanut kunnanhallituksen sopua. Nordström tuntui jopa kiihtyvän koko asiasta. Kaisla piti kuitenkin kiinni valtuustoryhmänsä ehdotuksesta. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Alho aprikoi hetken ehdotuksen sisältöä ja tulkitsi Kokoomuksen valtuustoryhmän ehdotuksen takaisinpalautusehdotukseksi kunnanhallitukselle, josta äänestettäisiin ensin. Ehdotus hävisi äänestyksessä äänin 6-21. Lopulta valtuusto hyväksyi teknisen lautakunnan talousarvion muutosesityksen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.

Se tuli selväksi, että yt-neuvottelujen esille ottaminen sähköisti kokouksen ilmapiiriä.

Talousarvion ja taloussuunnitelman käsittelyn alkaessa RKP:n Rabbe Dahlqvist oli kaapata shown heti alkuunsa ehdottamalla asiasta äänestämistä yhtenä könttänä. Näin päästäisiin nopeammin kotiin. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Alho kallistui kuitenkin perinteisen vaiheittaisen käsittelyn kannalle. Käsittelyn alussa valtuustoryhmät käyttivät puheenvuoronsa. Kaikissa ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin virkamiesten tekemää työtä. Keskustelua talousarvion käsittelyssä aiheutti lähinnä teknisen toimen osalta tonttimyynti sekä maankäyttösopimusten toteutuminen vuoden 2015 aikana.

Siuntion Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Kaisla toisti aikaisemmin esitetyt näkemykset. Samalla Kaisla korosti, että pelkällä juustohöylämenetelmällä ei kyetä muuttamaan Siuntion talouden suuntaa. Yt-neuvottelujakin tulisi harkita. Kaislan mukaan talousarvioesitys sisälsi lisäksi monilta osin toiveita ja spekulaatioita, joiden toteutumisesta ei voida olla varmoja. Kokoomuksen valtuustoryhmässä ihmeteltiin myös kassan riittävyyden nollalinjaa. Hallintojohtaja Mikko Löfbacka totesi ihmettelyyn, että kassaan nostetaan lyhytaikaista lainaa ainoastaan päiväkohtaisen tarpeen mukaisesti.

Siuntion kunnan tuloveroprosentiksi vuodelle 2015 vahvistettiin 21,50%. Kiinteistöveroista vuodelle 2015 määrättiin seuraavasti: yleinen kiinteistöveroprosentti 1,20%, vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöveroprosentti on 0,50%, rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti on 3,00% ja yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti on 0,00%.

Samalla hyväksyttiin myös kaksi ponsiehdotusta: RKP:n ryhmäponsi lakisääteisten ja vapaaehtoisten palvelujen kartoittamiseksi ja kartoituksen käyttämiseksi valtuustoseminaarin pohjana vuoden 2016 talousarviota laadittaessa, sekä SDP:n, Vihreän Vastuun ja Vasemmiston ryhmäponsi investointisuunnitelmassa olevan kunnantalon laajennuksen muiden vaihtoehtojen kartoittamista koskien.

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: