Siuntion Sanomat

Etusivu » HUS » Huhumylly pyörii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hajottamisen ympärillä

Huhumylly pyörii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hajottamisen ympärillä

Mainokset

Huoli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hajottamisesta on noussut pintaan useaan otteeseen viime vuosien aikana. Kataisen hallituksen aloittama sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus (sote-uudistus) ei ole ollut omiaan ainakaan helpottamaan pelkoja HUS:n tulevaisuuden suhteen. Pelot ovat saaneet vipinää aikaiseksi varsinkin monien suurempien kaupunkien ja niiden lähikuntien päättäjissä. Eräinä esimerkkeinä ovat Lohja ja sen ympäryskunnat, joille HUS-alueeseen kuuluva Lohjan sairaala on elintärkeässä merkityksessä.

Siuntiolla on ollut johdonmukainen näkemys HUS:n säilyttämisen puolesta. Siuntion käsitys Lohjan keskeisestä merkityksestä palvelurakenteen kannalta on ollut myös selvä.

Vielä maaliskuussa 2013 HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén ilmaisi tyytyväisyyttään tiedotteessa, joka koski juuri julkistettua selvityshenkilöiden raporttia ja esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevasta palvelurakenteesta. Tuolloin selvitysmiehenä toimineen Lindénin mielestä paineet HUS:n hajottamiseksi saatiin pääasiassa torjuttua. Toisaalta sote-uudistuksen eri vaiheet ovat osanneet pitää HUS:n säilyttämisen puolesta puhuvia asiantuntijoita ja päättäjiä jännityksessä. Hajottamista ei ole kerta kaikkiaan pidetty järkevänä. Hajottamisen on katsottu johtavan kustannusten karkaamiseen ja laadun kärsimiseen. Näihin haasteisiin HUS on kyennyt vastaamaan hyvin valtakunnallisissa vertailuissa.

Alexander Stubbin hallituksen aloittaessa toimikautensa 24.6.2014, antoi sote-uudistuksen parlamentaarinen valmisteluryhmä omat linjauksensa heti 25.6.2014. Näille linjauksille pohjautuva sote-järjestämislakiluonnos on ehtinyt olla kuntien ja muiden tahojen lausuttavana. Maata ollaan jakamassa viiteen sosiaali- ja terveydenhuollon alueeseen, joilla on järjestämisvastuu kaikista sote-palveluista. Nykyisten sairaanhoidon erityisvastuualueiden pohjalta muodostettavien sote-alueiden sisällä on tarkoitus määritellä ne kunnat ja kuntayhtymät, jotka ovat varsinaisessa tuottamisvastuussa (tuotantoalueet). Tässä yhtälössä muuhun maahan verrattuna erityisen haasteellisella alueella toimivan HUS:n säilyttäminen on nähty mahdolliseksi.

Stubbin tynkähallituksen toimintakykyyn ja sote-uudistuksen maaliin saattamiseen on kohdistunut voimakkaita epäilyjä, joita eräiden ministereiden ulostulot eivät ole ainakaan hälventäneet. Silti sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta löytyvä sote-uudistuksen aikataulu toteaa, että esitys sote-järjestämislaista on tulossa eduskunnan käsittelyyn marraskuun aikana. Sote-uudistus vaikuttaa siis lähestyvän loppusuoraa.

Keskiviikon 12.11.2014 Länsi-Uusimaa (sivu 3) pudotti aikamoisen uutispommin kertomalla huhumyllystä, jonka mukaan ”Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri hajoaa”. Huhujen mukaan lakiluonnosta oltaisiin muokattu viime metreillä siten, että HYKS-erityisvastuualuetta vastaavalla sote-alueella ”olisi 4-5 tuotantoaluetta, jotka tuottaisivat myös erikoissairaanhoidon kokonaisuudessaan aivan erikoistuneimpia hoitoja lukuunottamatta”. Tämä tietäisi HUS:n hajoamista. Saman uutisen mukaan niin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kuin Lohjan sairaanhoitopiirin johtaja Raimo Kekkonenkin olivat asian suhteen pelkkien kuulopuheiden varassa.

Olipa kyse puhtaista huhupuheista tai ei, on viesti kaikkea muuta kuin tervetullut sen epävarman toimintaympäristön keskellä, missä Uudenmaan alueen kaupungit ja kunnat joutuvat suunnistamaan.

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: