Siuntion Sanomat

Etusivu » Kuntauudistus » Soten tuotantovastuusta sopu: HUS:ia ei pilkota mutta mihin katosi kuntauudistus?

Soten tuotantovastuusta sopu: HUS:ia ei pilkota mutta mihin katosi kuntauudistus?

Mainokset

Vajaa viikko sitten (12.11) Länsi-Uusimaa -lehti räjäytti uutispommin huhumyllyistä, joiden mukaan Stubbin hallitus olisi viime metreillä muuttanut sote-järjestämislain luonnosta. Huhujen mukaan HUS olisi hajotettu. Sen kummemmin HUS:n toimitusjohtaja kuin Lohjan sairaanhoitopiirin johtajakaan eivät olleet tietoisia huhujen todenperäisyydestä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain parlamentaarinen ohjausryhmä pääsi kuitenkin perjantaina 14.11 sopuun tuottamisvastuun määritelmästä, jonka mukaan yksittäinen kunta ei voi toimia tuotantovastuullisena toimijana. Samalla parlamentaarinen ohjausryhmä linjasi viiden järjestämisvastuussa olevan sote-alueen sisällä toimivien tuottamisvastuullisten kuntayhtymien enimmäismäärän seuraavasti (ks. STM:n tiedote, 14.11.2014):

– OYS-erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään viisi tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

– KYS-erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään neljä tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

– TaYS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään neljä tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

– TyKS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään kolme tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

– HYKS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään kolme tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

Koko maassa soten tuotantovastuun saa siis korkeintaan 19 (5+4+4+3+3) kuntayhtymää.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina 15.11 parlamentaarisen ohjausryhmän ratkaisusta erityisesti Uudenmaan näkökulmasta. Uutisen mukaan HYKS-erityisvastuualueeseen kuuluvalla HUS:lla olisi jatkossa tuottamisvastuu koko Uudellamaalla. HYKS-erityisvastuualueelle muodostuvaan järjestämisvastuulliseen sote-alueeseen kuuluvat Uudenmaan lisäksi myös Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan tuotantoalueet. Helsingin Sanomien (15.11) haastattelema HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén totesi ilahtuneena:

Tämä on erittäin hyvä lopputulos, joka vastaa sekä potilaiden että veronmaksajien etua … Tältä pohjalta on mahdollista toteuttaa hyvin saumattomasti toimivat palveluketjut.

Monet varmasti yhtyvät Aki Lindénin näkemykseen. Ainakin yksi pala näyttää loksahtaneen paikalleen hallituksen uudistusruljanssissa. Sen keskiössä kunnat ovat jo vuosien ajan joutuneet käyttämään energiaansa lukemattomiin raportteihin ja lausuntoihin.

Entäpä menneen Kataisen hallituksen varsinainen kärkihanke: suuri kuntauudistus? Onko kuntauudistus jo käytännössä haudattu? Se on ainakin varmaa, että kuntarakennelaki (ent. kuntajakolaki) ja siihen ympätyt kielilain muutokset astuivat voimaan kesällä 2013.

Tässä välissä kunnat ovat joutuneet loihtimaan erinäisen määrän lausuntoja valtiovarainministeriölle. Kuntauudistukseen kuuluva metropoliuudistus on myös sekoittanut pakkaa Siuntionkin osalta. Lisäksi löytyy samaan kategoriaan kuuluvia alahankkeita ja linjaavia päätöksiä.

Kuntien ja kuntalaisten näkökulmasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eteneminen on tietysti ensiarvoisen tärkeää. Varmaan oli viisas ratkaisu irrottaa sote-uudistus lähes pakonomaisesta kytkennästään kuntauudistukseen ja siirtyä laajapohjaiseen parlamentaariseen valmisteluun. Tuloksia on havaittavissa.

Juuri nyt on meneillään 6. lokakuuta alkanut selvitysavustusten hakuaika vuodelle 2014. Toisin sanoen, valtiovarainministeriöltä on haettavissa avustuksia kuntien yhdistymisselvityksistä aiheutuviin kustannuksiin.

Miten lienee Siuntion laita?

Aikaisemmat linjaukset puhuvat selkeästi lausuttujen kuntarakenneratkaisujen puolesta. Miksi mitään ei tunnu liikahtavan Siuntion osalta?

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: