Siuntion Sanomat

Etusivu » Sote-uudistus » Perjantain sote-sopua romutetaan – professori Tuori jälleen tyrmäyslinjalla

Perjantain sote-sopua romutetaan – professori Tuori jälleen tyrmäyslinjalla

Mainokset

Stubbin hallituksen päivät alkavat käydä vähiin ja valmista pitäisi saada aikaiseksi monellakin saralla. Ehkä osin aiheesta on kohdistettu voimakkaita epäilyjä loppujen hallituspuolueiden kykyyn saattaa päätökseen yhtään mitään. Irtiotoilta hallituksen riveistä ei ole vältytty, vaikka samoissa riveissä toimitaankin. Eduskuntavaalien 2015 lähestyminen ei voi olla näkymättä ja kuulumatta varsinkaan oppositiopuolueiden retoriikassa. Osa edellä mainituista irtiotoistakin selittynee samalla logiikalla.

Parlamentaarisessa järjestelmässä hallituspuolueet ovat grillauksen, kritiikin ja epäilyjen kohteena. Tämä on täysin normaalia. Oppositiopuolueiden ja yhteiskunnan eri asiantuntijatasoilta tarjoillaan näkökulmia, jotka eivät välttämättä mairittele varsinkaan päähallituspuolueita. Pientä hiillostusta ja erilaisten vaihtoehtojen väläyttelyä aina tarvitaan, asiassa kuin asiassa. Sillä on tärkeä merkityksensä.

Silti toisinaan hiipii mieleen ajatus, mahtavatko kaikki esiin marssitetut asiantuntijat sittenkään olla yhteiskunnan kokonaisetua ajattelevia. Eivät. Osa on puhtaita lobbareita, joiden intresseissä on käyttää omaa asiantuntijuuttaan kapeamman yhteiskunnallisen sektorin hyväksi. Oman lukunsa muodostavat asiantuntijat, joiden lausunnoista loistaa eräänlainen fiksoituminen valikoituun joukkoon yksityiskohtia. Nämä yksityiskohdat voivat edustaa esimerkiksi vakiintuneita tulkintoja voimassa olevasta lainsäädännöstä. Fakta puree mutta pureeko se liikaa, mikäli lopputulos on joka vaiheessa sama kylmää vettä niskaan: ei kelpaa.

Vaikka hallituspuolueisiin ei tunnettaisi enää kovinkaan paljoa luottamusta, ne ovat kuitenkin varsinaisia vastuunkantajia käynnissä olevissa uudistushankkeissa. Toisaalta luulisi, että kaiken arvostelun keskellä tohdittaisiin uskoa edes laajapohjaiseen parlamentaariseen valmisteluun. Ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen kohdalla tästä on kyse.

Viime perjantaina (14.11) sote-uudistuksen parlamentaarinen ohjausryhmä pääsi sopuun tuotantovastuun määritelmästä. Samalla sovittiin lukumäärällisistä raameista eri sote-alueiden sisällä toimiville tuotantovastuullisille kuntayhtymille. Parlamentaarisen valmistelun tuloksellisuus loi välittömästi toivoa myös päähallituspuolueiden riveissä.

Nyt yhtäkkiä peitset on kuitenkin nostettu kohti koko laajapohjaista parlamentaarista valmistelua. Asiasta kertoo muun muassa aamun (18.11) Lapin Kansa, jonka pelkkä raflaava otsikko ”Sote ei juuri selkiintynyt” ei mieltä ylennä.

Myös Ylen aamu-uutiset (18.11) marssitti haastateltavaksi perustuslakiasiantuntijan ja professorin Kaarlo Tuorin. Tuori toisti jälleen kerran teesinsä, joiden perusteella hän myös tyrmäsi parlamentaarisen ohjausryhmän aikaansaannokset. Palaaminen aina samaan lähtökohtaan – pohjimmiltaan kunnalliseen itsehallintoon – tuntuu puuduttavalta. Valitukset vallan ja rahan siirtymisestä, erityisesti pienemmiltä kunnilta, suuremmille kuntayhtymille kalskahtavat oudoilta jo nykyisten palvelurakenteiden tuottamien kokemusten perusteella. Valitukset tuntuvat erikoisilta myös parlamentaarista valmistelua vasten tarkasteltuna.

Entäpä kuntauudistus ja sen myötä syntyvät suuremmat rakenteelliset kokonaisuudet?

Miettimisen arvoinen asia on myös se, mitä käsitteellä uudistaminen sinänsä tarkoitetaan?

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: