Siuntion Sanomat

Etusivu » Huumeet » Mielipide: Ajatuksia Kannabis-illasta Lohjalla 20.11.2014

Mielipide: Ajatuksia Kannabis-illasta Lohjalla 20.11.2014

Mainokset

Olin Ehyt ry:n järjestämässä Kannabis-illassa Lohjan Laurentius-salissa. Asia kiinnosti siksi, että julkisuudessa oli paljon uutisoitu kannabis-ongelmasta Lohjalla ja siitä, miten Lohja on yksi Suomen kaupungeista, jossa liikkuu runsaasti huumeita. Kahden teini-ikäisen vanhempana minulla on myös lasteni kautta kokemusta siitä, että ongelma on laaja ja jotain asialle pitäisi tehdä.

Paikalla oli runsaasti ihmisiä, lähinnä ehkä lasten vanhempia. Pääosan mielestäni kuitenkin saivat kannabis-lobbaajat, jotka ilmeisesti kiertävät näitä info-tilaisuuksia, joissa on mahdollisuus saada oma agenda kuuluville. Olisin enemmän kaivannut keskustelua ilmiön vakavuudesta ja laajuudesta ja toimenpiteistä, koska aina se pelkkä keskustelu nuoren kanssa ei riitä.

Ehyt ry:n kouluttaja Mika Piipponen ja päihdetyöntekijä Helena Sipiläinen esittivät asiallista tietoa kannabiksesta ja valistustyö on varmasti tärkeää, mutta jäi vähän sellainen kuva, että ei se ongelma nyt kuitenkaan niin paha olekaan. Tosiasiassa kuitenkin kannabis-, alkoholi-, nuuska- ja tupakkavälitystä harjoitetaan kouluissa. Se, miten tähän puututaan, jäi vähän epäselväksi. Vaikka kannabiksen hallussapito on rikos, pitäisi pääpaino huumeiden vastaisessa työssä asettaa huumeiden välitykseen.

Monilla paikkakunnilla huumeiden käyttö on melko avointa ja niin kauan kuin sen annetaan olla avointa, niin käyttäjiä tulee lisää. Välinpitämättömyys viranomaisten taholta myös antaa viestin, että ei se pilvenpoltto nyt niin paha asia ole. Samalla, kun huumekauppa ja käyttö lisääntyvät, maamme hallitus vähentää poliisien resursseja ja kunnat lastensuojelun ja koulujen resursseja. Näin olemme pian mahdottoman ongelman edessä, joka antaa tilaa rikollisuudelle ja näin luo yhteiskunnastamme turvattoman.

Päävastuu on aina meillä vanhemmilla; meidän pitää olla kiinnostuneita lapsistamme, viettää aikaa yhdessä, kiinnittää huomiota lasten kaveripiiriin, tehdä yhteistyötä koulun kanssa sekä kavereiden vanhempien kanssa. Kun ongelmia ilmenee, niihin on tartuttava välittömästi. Nollatoleranssi on ilmaista, se ei maksa mitään. Vanhempien on myös näytettävä esimerkkiä omalla käytöksellään. Ei pari viinilasillista tee kenestäkään vanhemmasta huonoa, mutta vanhempien humalahakuinen juominen tai kannabismyönteisyys tuo ongelmia jälkipolvelle.

Suomen suuri alkoholikeskeisyys olisi myös keskustelun arvoinen asia. Päihteet eivät ole hyväksi kasvaville nuorille, mutta myös toisaalta päihteettömyys on kasvussa nuorten keskuudessa. Välinpitämättömyys ja tietämättömyys meiltä aikuisilta on vaarallista. Länsi-Uudellamaallakaan ei kannata nukkua Ruususen unta ja pitää myös muistaa vaarallisimmat sanat, mitä vanhempien suusta voi kuulla; ”ei minun lapseni”.

Nimim. Huolestunut vanhempi

Mainokset

2 kommenttia

 1. Myöskin paikalla ollut sanoo:

  Todella hyvä ja asiallinen kommentti tuosta tilaisuudesta.
  Olin myöskin hieman pettynyt, siihen että kannabis myönteiset saivat niin paljon puheaikaa ja keskustelu rönsyili päihdepolitiikkaan sekä ulkomaiden asioihin.
  Enemmän olisin toivonut puhdasta vanhemmat-nuoret akselilla tapahtuvaa keskustelua.
  Olin myös hämmentynyt muutamien yleisössä olevien kannabis myönteisistä kommenteista, ottaen huomioon että osa heistä toimii työkseen nuorten parissa.
  Ehkä olisi ollut hyvä, että paikalla olisi ollut myös poliisi kertomassa asiasta heidän näkökulmasta.
  Olisikohan lobbaajat olleet silloin yhtä paljon äänessä….

  Tykkää

 2. jehve sanoo:

  Kannattaisi teidän molempien päivittää tietonne kannabiksesta ajan tasalle niin ei olisi
  enää niin paljon ihmeteltävää. Vanhempien humalahakuinen juominen ja ”kannabismyönteisyyskö”
  ovat vakavuudessaan saman tason ongelmia? Kannabis ei ole yhtä haitallinen päihde
  kuin alkoholi vaikka sitä käyttäisi reilustikin ja säännöllisesti. Suositeltavaa
  se ei kuitenkaan ole.

  Tykkää

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: