Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Pääkirjoitus: Erikoissairaanhoidon toimintakulujen raju budjettikäsittely – Mihin katosi 208 000 euroa?

Pääkirjoitus: Erikoissairaanhoidon toimintakulujen raju budjettikäsittely – Mihin katosi 208 000 euroa?

Mainokset

Siuntion talousarvio vuodelle 2015 ja taloussuunnitelma vuosille 2016-2018 hyväksyttiin maanantain 10.11 valtuustokokouksessa.

Talousarvion valtuustokäsittelyn yhteydessä käytettyjen ryhmäpuheenvuorojen joukosta nousi esiin kysymys siitä, mahtoivatko talousarviossa esitetyt luvut perustua pikemminkin ylioptimistisille odotuksille kuin taloudellisen toimintaympäristön määrittelemille realiteeteille.

Tarkempaan syyniin joutuivat erityisesti teknisen lautakunnan arvioidut toimintatuotot.

Samassa valtuustokokouksessa, vain hieman ennen talousarvion käsittelyä, oli päätettävänä teknisen lautakunnan talousarvion 2014 muutosesitys, missä esitettiin huomattavia toimintatuottojen korjauksia alaspäin (yht. noin 550 000 euroa) vuoden 2014 osalta. Yhden valtuustoryhmän ehdottama muutosesityksen palauttaminen kunnanhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi ei saanut poliittista vastakaikua muissa valtuustoryhmissä.

Tämä loi selvän kuvan poliittisesta tahtotilasta, joka ilmeni myös talousarvion 2015 käsittelyssä. Poliittista tukea talouslukujen tarkasteluun pintaa syvemmältä ei olisi luvassa.

Siuntion talousarvion 2015 valtuustokäsittelyn keskustelussa vallinnut vaikenemisen ilmapiiri jätti varmasti jälkeensä katvealueita, joihin olisi ollut syytä pureutua, edes keskustelun tasolla.

Silti parempi myöhään, kuin ei silloinkaan. Pinnalle on nimittäin noussut havaintoja perusturvalautakunnan talousarvion osalta. Eräs merkittävä havainto koskee erikoissairaanhoidon toimintakuluista löytyvää huomattavaa poikkeamaa suhteessa lautakunnan tekemään ehdotukseen.

Siuntion perusturvalautakunta käsitteli 27.8 kokouksessaan lautakunnan talousarvioehdotusta vuodelle 2015. Tuolloin perusturvalautakunta esitti, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) laskelmien mukaan erikoissairaanhoidon toimintakulujen kokonaislisäys tulee olemaan keskimäärin 1,9 % vuoden 2014 talousarvioon verrattuna. Kunnallisten maksuosuuksien määrittelemiseen vaikuttavien tekijöiden perusteella Siuntion osalta maksuosuuden korotukseksi tuli 2,8 %. Siuntion erikoissairaanhoidon maksuosuudeksi vuonna 2015 arvioitiin siten 6 976 000 euroa. Tämän lisäksi erikoissairaanhoidon toimintakuluihin sisällytettiin muun muassa ensihoitoa ja eläkemenoperusteisia maksuja yhteensä 274 489 euroa.

Perusturvalautakunnan erikoissairaanhoitoa koskevassa arviossa toimintakuluiksi vuodelle 2015 saatiin näin ollen yhteensä 7 250 489 euroa.

Kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle esitellyssä talousarviossa erikoissairaanhoidon toimintakulut olivat kuitenkin 7 042 489 euroa. Nämä toimintakulut sisältyivät sellaisenaan myös käsittelyssä olleen ja hyväksytyn talousarvioehdotuksen perusturvalautakunnan yhteenlaskettuihin toimintakuluihin (16 597 944 euroa).

Erikoissairaanhoidon toimintakuluista oli siis leikkaantunut yllättäen 208 000 euroa. Mihin tämä summa katosi? Lisäksi, kun vertaa hyväksytyn talousarvion perusturvalautakunnan toimintakuluja alkuperäiseen lautakunnan ehdottamaan talousarvioon, olivat hyväksytyt kokonaistoimintakulut noin 530 000 pienemmät.

Poikkeama on huomattava, vaikka otettaisiin huomioon annettu kehys vuodelle 2015. Perusturvalautakunta on perustellut näkemyksensä, jonka mukaan talousarviota ei ole voitu laatia annettujen kehysten mukaisesti.

Siuntion tilanne näyttäytyy erikoiselta Inkooseen verrattuna. Inkoossa talousarvion 2015 ensimmäisessä valtuustokäsittelyssä tehdyt havainnot johtivat talousarvioehdotuksen palauttamiseen uudelleen valmisteltavaksi.

Inkoossa vallitsi poliittinen yksimielisyys siitä, että talousarvioehdotuksessa esitettyihin lukuihin oli saatava täsmennyksiä ja lisäperusteluja.

On varsin selvää, että kunnan talouden läpinäkyvyyden puute ja eri lautakuntien talousarvioehdotusten toimintatuottoihin ja toimintakuluihin kohdistuva poliittinen ylioptimistisuus aiheuttavat perustavaa laatua olevan riskitekijän talousarvion pitävyydelle. Siuntion kohdalla vastaava riski kohdistuu myös talouden tasapainottamiselle.

Kunnan talousarvion luvut vaikuttavat olennaisesti talousarviovuoden aikana tehtäviin päätöksiin. Näihin päätöksiin saattaa sisältyä omia taloudellisia riskejä, joskus hyvin merkittäviäkin.

Talouden riskinsietokyvyn arvioinnit voivat mennä pahasti metsään, mikäli talousarvio ei pitäydy riittävässä määrin realiteeteissa ja läpinäkyvyyden periaatteessa.

Siuntion tapauksessa on kysyttävä, onko poliittisten reunaehtojen määrittelemä liikkumatila käymässä liian ahtaaksi vastuulliselle ja läpinäkyvälle taloudenpidolle?

Onko poliittiseen päätöksentekoon kenties pesiytynyt yllättäen muita ensisijaisuuksia, jotka edellyttävät vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden ylijyräämistä?

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: