Siuntion Sanomat

Etusivu » Valtion teknillinen tutkimuskeskus » VTT:n kehittämä menetelmä mahdollistaa härkäpavun käytön elintarvikkeiden ainesosana

VTT:n kehittämä menetelmä mahdollistaa härkäpavun käytön elintarvikkeiden ainesosana

Mainokset
VTT:n koeleipomossa leivottu gluteeniton härkäpapuleipä. (Kuva: Antonin Halas)

VTT:n koeleipomossa leivottu gluteeniton härkäpapuleipä. Kuva: Antonin Halas. Lähde VTT.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) eilisessä (1.12) tiedotteessa kerrottiin uudesta päänavauksesta suomalaisen elintarviketeollisuuden saralla. VTT:n kehittämällä mekaanista fraktiointia ja bioprosessointia yhdistävällä menetelmällä voidaan härkäpapua käyttää elintarvikkeiden ainesosana. Menetelmä on kestävän kehityksen mukainen, koska siinä ei käytetä orgaanisia liuottimia.

Ravinto- ja proteiinipitoista härkäpapua näkee nykyisin harvemmin ruokapöydässä ja se päätyy suurimmaksi osaksi rehuteollisuuden raaka-aineeksi. Esimerkiksi leivonnassa härkäpapua ei ole käytetty sen tuotannon ja aistinvaraisten ominaisuuksien kannalta hankalien yhdisteiden vuoksi.

Tiedotteen mukaan VTT:n kehittämällä uudella menetelmällä kyetään kuitenkin parantamaan härkäpavun ravitsemuksellisia, teknologisia ja aistinvaraisia ominaisuuksia. VTT:n koeleipomossa on valmistettu maistuvaa, ravinteikasta ja proteiinipitoista leipää, joka valmistetaan 70-prosenttisesta härkäpapujauhosta. Tuloksena syntyvä gluteeniton leipä on aistittavilta ominaisuuksiltaan, rakenteeltaan ja väriltään parempaa kuin esimerkiksi maissi-, riisi- ja soijajauhoista valmistetut tuotteet. Samalla menetelmällä voidaan valmistaa myös 100-prosenttista härkäpapupastaa, joka on aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan verrattavissa durum-vehnästä valmistettuun pastaan.

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi, jota on viljelty myös Suomessa ainakin 600-luvulta lähtien. Korkean proteiinipitoisuuden omaavan härkäpavun viljely väistyi kuitenkin suurimmaksi osaksi perunan ja vihreän herneen viljelyn tieltä. VTT arvioi härkäpavun viljelyn lisääntyvän poliittisen ohjauksen ja ilmastonmuutoksen myötä. Härkäpavun markkinahinnat ovat selkeästi alhaisemmat kuin herneen ja soijapavun.


Lähde: VTT Uutiset

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: