Siuntion Sanomat

Etusivu » Sote-uudistus » Siuntio voittajien joukossa sote-uudistuksessa: kunnan rahoitusosuus laskee 34 euroa/asukas

Siuntio voittajien joukossa sote-uudistuksessa: kunnan rahoitusosuus laskee 34 euroa/asukas

Mainokset

Hallitus jätti torstaina (4.12) eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) järjestämislakiesityksen. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriön tiedote (289/2014). Tiedotteen mukaan samalla julkistettiin myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) arviolaskelma tulevista sote-kustannuksista.

Sote-uudistuksessa koko maa jakautuu 5 järjestämisvastuussa olevaan sote-alueeseen.

Varsinainen sote-palvelujen tuottamisvastuu on sote-alueilla olevilla kuntayhtymillä, joita voi olla koko maassa enintään 19. Kuntayhtymät voivat myös ostaa palveluja yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä.

Sote-alueet aloittavat toimintansa vuoden 2016 alussa ja kuntayhtymät taas vuoden 2017 alussa. Siuntio kuuluu Eteläiseen sote-alueeseen, joka noudattaa pääasiassa nykyisen HYKS-erityisvastuualuetta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tämän hetkisten kuntakohtaisten menojen ja uuden sote-järjestämislain mukaisen laskentamallin kuntakohtaisten rahoitusmaksujen eroista STM:n tiedotteessa todetaan muun muassa seuraavaa:

Nykyisin kunnat päättävät itse, kuinka paljon ne käyttävät rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuntien menoissa on suuria eroja (2300 -5500 euroa/asukas). Pienemmät kustannukset voivat olla merkki tehokkaasti hoidetuista palveluista tai siitä, ettei palveluja tarjota yhtä kattavasti kuin toisaalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt laskelmat kuntien tulevista sote-kustannuksista. Laskelmia ovat arvioineet myös valtiovarainministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kuntaliitto. Suurimmalla osalla kunnista muutos on alle 200 euroa/asukas vuodessa. Suurimpia muutoksia tasoitetaan siirtymäajalla vuosina 2017-2020 ja rajaamalla muutos enintään 400 euroon/asukas.

Sote-järjestämislakiesityksen mukaisessa rahoitusmallissa kunnat maksavat sote-alueille kapitaatio- eli väestömääräpohjaiseen malliin perustuvan maksun. Sote-alueet puolestaan korvaavat tuottamisvastuussa oleville kuntayhtymille palvelujen tuottamisesta.

Yksittäisen kunnan sote-alueelle maksaman rahoitusmaksun määräytymisessä käytettävää kapitaatiomallia (paino 20 %) painotetaan valtionosuuslaskennassa käytettävillä ikä- ja sairastavuustekijöillä (paino 80 %).

STM:n julkiaseman arviolaskelman mukaan Siuntio on yksi eteläisen sote-alueen 13 kunnasta, joiden laskentamallin mukaisen kunnan rahoitusosuuden laskennallinen muutos osoittaa kustannusten laskua. Siuntion laskennallinen rahoitusosuus asukasta kohden laskee 34 eurolla (2 664 €/as. → 2 630 €/as.).


Lue lisää:

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi 4.12.2014

Kuntakohtaiset laskelmat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: