Siuntion Sanomat

Etusivu » Kuntauudistus » Uusi kuntalaki – Vammaisneuvostojen asema yhdenvertaiseksi kunnan muiden toimielimien kanssa

Uusi kuntalaki – Vammaisneuvostojen asema yhdenvertaiseksi kunnan muiden toimielimien kanssa

Mainokset

Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aloittaman suuren kuntauudistuksen yhtenä tärkeimmistä osa-alueista on kuntalain kokonaisuudistus.

Nykyinen kuntalaki tuli voimaan vuonna 1995. Eräänä tärkeänä syynä kuntalain kokonaisuudistamiselle on kuntien toimintaympäristön voimakas muuttuminen lain voimassaoloaikana.

Kataisen hallituksen aloittamien suurten uudistamishankkeiden, kuten kuntauudistuksen, etenemiseen on kohdistunut suuria epäilyksiä. Tästä huolimatta Stubbin hallitus on esittänyt eduskunnalle merkittäviäkin askelia kohti hankkeiden maalia.

Mitä tulee kuntalain uudistamiseen, antoi pääministeri Stubbin (kok) johtama hallitus eduskunnalle torstaina 27.11 esityksensä uudeksi kuntalaiksi. Asiasta kertoo valtiovarainministeriön samalle päivälle kirjattu tiedote (188/2014). Tiedotteen mukaan eräänä lakiesityksen tavoitteena on parantaa eri väestöryhmien mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon:

Kunnan on esityksen mukaan asetettava nykyisen vanhusneuvoston lisäksi nuorisovaltuusto sekä vammaisneuvosto, joille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan. Nämä vaikuttamistoimielimet voivat olla myös useamman kunnan yhteisiä.

Vammaisneuvostojen aseman vakiinnuttamisen varmistava säännös on enemmän kuin tervetullut.

Tähän asti vammaisneuvostojen asettaminen on ollut kunnille vapaaehtoista. Ehkä osittain tästä syystä vapaaehtoisestikaan asetettujen vammaisneuvostojen toiminnalle ei ole annettu riittävää painoarvoa muussa kunnallisessa päätöksenteossa tai nähty niitä luontevana osana kunnallista päätöksentekoa. Jopa vammaisneuvoston olemassaolo kunnassa on saattanut tulla yllätyksenä yksittäisille johtaville virkamiehille.

Uuden kuntalakiesityksen vammaisneuvostoja koskevan valtiovarainministeriön tiedotteen (195/2014) mukaan uudistuksen myötä vammaisneuvostojen asema tulee yhdenvertaiseksi muita väestöryhmiä edustavien toimielimien kanssa. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) toteaa tiedotteessa muun muassa seuraavaa:

Vammaisneuvostojen asema pitää turvata, koska kunta- ja palvelurakenne muuttuvat samoin kuin väestön ikärakenne. Vammaisilla henkilöillä ja heitä edustavilla järjestöillä on arvokasta kokemus- ja muuta tietoa, jota kunnissa voidaan hyödyntää palvelujen ja muun toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä …

Hallituksen kuntalakiesityksen sisältämän vammaisneuvostojen aseman vakiinnuttamista koskevan muutoksen taustalta löytyy kansanedustaja Arja Juvosen (ps) tekemä lakiesitys ja vastaava toimenpidealoite (47/2014 vp) vammaisneuvostojen saattamiseksi yhdenvertaiseen asemaan nuorisovaltuustojen ja vanhusneuvostojen kanssa ja vammaisneuvostojen saattamiseksi myös lakisääteisiksi.

Siuntion kunnan vammaisneuvosto pitää esittelytilaisuuden AKK:n auditoriossa maanantaina 8.12 (klo 18:15) ennen illan valtuustokokouksen alkamista.


Lue lisää:

Valtiovarainministeriö → Hankkeet → Kuntauudistus

Nykyinen kuntalaki (17.3.1995/365)

Siuntion kunnan vammaisneuvosto

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: