Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Kontrastia: Aurinkosähkön käyttöä koskeva valtuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteltavaksi

Kontrastia: Aurinkosähkön käyttöä koskeva valtuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteltavaksi

Mainokset

Siuntion kunnanvaltuuston eilisen (8.12) kokouksen käsittelyssä oli Siuntion Vihreiden valtuustoryhmän aloite koskien aurinkosähkön käyttöä kunnan kiinteistöissä.

Kunnanhallituksen pohjaehdotuksena oli, että kunnanvaltuusto merkitsee selostusosan vastaukseksi valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Selostusosassa todettiin asiaa koskien, että Siuntion kunta on HINKU (kohti hiilineutraalia kuntaa) -hankkeeseen liittymisen myötä sitoutunut vähentämään kunnan kasvihuonepäästöjä 80 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasoon verrattuna. Kunnan keväällä 2014 teettämän uusiutuvan energian kuntakatselmuksen mukaan kunnassa on mahdollista tuottaa sähköä ja lämpöä huomattavasti nykyistä enemmän uusiutuvilla energialähteillä.

Tehdyn katselmuksen perusteella aurinkoenergian hyödyntämisen edellyttämien järjestelmäinvestointien takaisinmaksuajat muodostuisivat kuitenkin pitkiksi, eikä kunnan omistamien kiinteistöjen varustaminen aurinkopaneeleilla ole taloudellisesti perusteltua. Aurinkoenergiajärjestelmillä katsottiin kuitenkin olevan merkitystä tulevaisuudessa niiden kannattavuuden parantuessa. Selvityksistä saatujen tulosten perusteella Siuntiossa maa- ja ilmalämpöpumppujen sekä hake- ja pellettikattiloiden potentiaali on merkittävä, mikä tulisi huomioida energiankäyttöratkaisuja tehtäessä.

Aloitteen käsittelyä koskevan keskustelun alussa Siuntion Vihreiden valtuutettu Birgitta Johansson katsoi, että valmistelussa oli keskitytty liiaksi aurinkopaneeliratkaisuihin, eikä esimerkiksi aurinkokeräimien tuomia mahdollisuuksia oltu huomioitu. Johanssonin mielestä asian valtuustokäsittelyn pohjaksi ei ollut saatavilla riittävästi tietoa, joten Johansson ehdotti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

Useissa muiden ryhmien käyttämissä puheenvuoroissa kannatettiin asian palauttamista uudelleen valmisteltaviksi.

Erityisesti Siuntion sosialidemokraattien valtuutettu ja kunnanhallituksen II varapuheenjohtaja Kristian Parviainen katsoi aiheelliseksi perua kunnanhallituksen äänestyksessä esittämänsä kannan, koska nyt olikin saatu niin hyvät perustelut asian takaisin palauttamiselle.

Siuntion RKP:n valtuutettu ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Rabbe Dahlqvist esitti väliin pienen kevennyksen viittaamalla siihen tosiasiaan, että aurinkoenergian hyödyntäminen edellyttäisi myös auringon paistetta.

Aurinkosähkö-aloitteen käsittelyn aikana laajasti kannatettu takaisin palautus muodosti erikoisen kontrastin vain hieman aikaisemmin kokouksessa käsiteltyyn monitoimihalli-asiaan nähden. Vaikka monitoimihallia koskevassa päätöksessä oli kysymys taloudellisilta vaikutuksiltaan täysin omassa mittakaavassa olevasta asiasta, ei laajalti tunnustettu tarve lisäselvityksille kuitenkaan johtanut riittävään kannatukseen asian palauttamiseksi uudelleen valmisteltavaksi.

Johanssonin esitys valtuustoaloitteen palauttamiseksi uudelleen valmisteltavaksi oli puheenvuorojen perusteella saanut riittävän kannatuksen, joten valtuusto hyväksyi ehdotuksen.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Birgitta Johansson sanoo:

    Tuosta auringonpaisteen puutteesta :). Uusimmat aurinkoenergiajärjestelmät tuottavat sähköä valoisuudesta, eli ei tarvita suoraa auringonpaistetta. Suomen kesän pitkät päivät kompensoivat pimeää vuodenaikaa, ja siksi Suomen olosuhteet ovat Keski-Euroopan tasoa aurinkoenergian tuottajana. Saksassa saatiin yhtenä viime kesän aurinkoisena kesäpäivänä jo puolet koko maan sähköstä aurinkoenergiasta.

    Järjestelmät myös tuottavat sähköä enemmän kylmässä kuin lämpimässä, eli Suomessa paremmin kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa.

    Tykkää

  2. Toimitus kiittää Birgitta Johanssonia jutun aihepiiriin liittyvästä täsmennyksestä.

    Tykkää

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: