Siuntion Sanomat

Etusivu » Palonummi » Mielipide: Siuntion aseman lämpökeskuksen siirrosta – Järjen käyttö sallittu?

Mielipide: Siuntion aseman lämpökeskuksen siirrosta – Järjen käyttö sallittu?

Mainokset

Aseman lämpökeskuksen siirtoa on kunnassa alettu suunnittelemaan, koska nykyinen lämpökeskus olisi uuden Siuntion Sydämen alueella, jonne on kaavoitettu asuinrakennuksia. Koska kaavamuutos on niin pieni, on siitä pystynyt tekninen osasto päättämään itsenäisesti.

Lämpökeskuksen osalta on mielenkiintoista todeta, että ensin on kaavoitettu Siuntion Sydämen alue, jolla nykyinen lämpökeskus sijaitsee. Nyt jälkeenpäin on viety itse lämpökeskuksen siirtoa eteenpäin. Toisaalta uutta lämpökeskusta tukee HINKU-projekti ja toisaalta laajeneva kaukolämpöjakelu, kun ja jos Siuntion Sydämen toteutus onnistuu (en taida olla yksin jos sanon että ei tule ihan heti toteutumaan).

Uuden lämpökeskuksen on esitetty olevan hakepolttoon perustuva ja se sijoittuu Palonummen alueelle, jossa Palonummi I on jo rakennettu lähes kokonaisuudessaan ja Palonummi II alueella kituutellaan vielä myymättömien tonttien kanssa. Hakepolttoon perustuvan lämpökeskusen koko piippuineen on selkeästi isompi verrattuna nykyiseen. Onko yleisesti ottaen järkevää kaavoittaa lämpökeskus uuden asuinalueen kylkeen ja käytännössä keskelle asemaa? Mielestäni ei. Vaikkakin asiaa voidaan perustella sillä, että laskennallisesti Siuntion Sydämen uudet asunto-osakeyhtiö perusteiset asuinrakennukset olisivat sidottuna kaukolämpöön, ja suurin osa jakeluverkosta keskittyisi asemalle lähelle uuden lämpökeskuksen sijaintia tuoden näin kustannussäästöä, sekä kunnalle rahaa kaukolämmön myynnin muodossa. On lyhytkatseista miettiä vain näitä kahta näkökulmaa.

Harvassa kuntakeskuksessa lämpökeskus sijaitsee kuntakeskuksen ytimessä, jonka läpi myös tulevaisuudessa menisi pyöreästi tuhat rekkaa vuodessa. Siis sen saman keskuksen läpi jossa sijaitsee koulut, päiväkodit, juna-asema, kaupat ja muut peruspalvelut. Ei kuulosta kovin maaseutumaiselta, saati turvalliselta. Missä ovat puheet kulttuurihistoriallisesta alueesta ja perinteisistä rakennusmalleista? Miksi uuden lämpökeskuksen paikkaa ei voitu hioa paikalleen jo ennen Palonummi I alueen kaavoitusta ja tonttien myymistä, jolloin sille olisi ehkä löytynyt parempi sijoituspaikka?

Toisaalta Siuntio siirtää päästöjä muodosta toiseen, kun ei enää tuoteta maakaasun poltosta aiheutuvaa hiilidioksidia. Sen sijaan tuotetaan muita pienhiukkaspäästöjä alustavan suunnitelman mukaisesti mainitulla uudella lämpökeskuksella ja rekkojen tuottamia päästöjä, sisältäen myös hiilidioksidin. Tästä pääsemmekin siihen, onko todellisuudessa Siuntion lämpökeskuksen mallia mietitty tarkasti, saati sen sijoitusta ja mikä on sen aikataulu?

St1 ja Fortum aloittavat kokeellisen geotermisenlämpökeskuksen rakentamisen Espooseen, jolla kaukolämpöä tuotettaisiin espoolaisille. Miksi HINKU-projektin nimissä ei kunta ole lähtenyt ollenkaan tukemaan asunto-osakeyhtiökohtaisia maalämpöratkaisuja, jotka olisivat oikeasti päästöiltään neutraaleja.

Mikäli lämpökeskuksen tulisi olla nimenomaan lämpökeskus, jonka avulla kaukolämpöä myydään, miksi se ei voisi olla maalämpönä toteutettu, etenkin jos sitä ei olla toteuttamassa kahden vuoden sisään kuitenkaan? Kuka hakkeen toimittaisi kunnalle? Paikallinen toimija vai tulisiko se kauempaa? Voisiko uusi lämpökeskus olla oikeasti ihan muualla missä siitä koituisi mahdollisimman vähän haittaa kuntalaisille? Voisiko se olla enemmän keskellä kuntakeskusta?

Eräissä kunnissa on laskettu kustannuksia hakelämpökeskuksista sekä erillisistä maalämpöratkaisuista, ja ne ovat osoittaneet maalämpöratkaisujen olevan edullisempia kuin hakkeeseen perustuvat.

En usko, että kuntakeskuksen alueelta löytyy montaakaan lämpökeskusta kannattavaa tahoa, etenkään niiden joukosta joiden lämmitysmuoto on muu kuin kaukolämpö. On se sitten mikä laitos tahansa, harvoin kukaan haluaa sitä takapihalleen, ei uudet asukkaat eivätkä ne jotka ovat kunnassa asuneet vuosikymmeniä.

Voidaan myös todeta että kuntalaisen äänellä ei tunnetusti ole ollut kovinkaan paljoa paino-arvoa sellaisissa asioissa, joihin voisi vaikuttaa. Väittäisin, että sen takia ja siitä johtuen vain harvat jaksavat olla aidosti kiinnostuneita ja eivät siksi halua edes yrittää vaikuttaa, on se sitten lämpökeskus tai koirapuisto (ja Siuntiossahan ei makseta edes koiraveroa joten miksi puisto, jonka muka kustantaisi kaikki muut kuntalaiset verotuksen muodossa?).

Toivottavasti lämpökeskuksen kaikki kustannukset peritään ko. laitoksen asiakkailta, eikä kuntalaisten maksamasta yhteisestä kassasta. Toivottavasti kunta on ennakkoluulottoman rohkea harkitsemaan oikeasti vakavasti otettavia sijoituspaikkoja muualta kuin kuntakeskuksen sydämestä.

Siuntiolaiset varmasti olisivat mielellään antamassa mielipiteensä kuuluviin, mikäli päätösprosessia tuotaisiin lähemmäs kuntalaisia.

Kaikille ei ole helppoa noutaa asiakirjoja hankaliin aikoihin kuntakeskuksen ulkopuolelta, joka voi jo osaltaa torpata kiinnostuksen vaikuttaa asioihin.

Kukaan ei myöskään halua kohdata vainoa ja syyllistämistä mikä pienessä kunnassa osataan.

Nimim. Aivot narikassako?


HUOM: Toimituksen lisäys, joka koskee mielipidekirjoituksessa mainittua teknisen lautakunnan 21.10 hyväksymää kaavamuutosta:

Teknisen lautakunnan kokouksen pöytäkirja 9/2014 (21.10.2014), ks. § 102

siuntio.fi-kaavoitus-asemakaava-lämpöskuksen asemakaavan muutos

Mainokset

1 kommentti

  1. Täysin samaa mieltä sanoo:

    Täysin samaa mieltä. Tyypillistä Siuntion kaavoitusta, vailla järjen hiventäkään.

    Tykkää

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: