Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Pääkirjoitus: Herran jestas tätä hölmöyttä – bemböle-böle-böle-böle-bemböle-bööle …!

Pääkirjoitus: Herran jestas tätä hölmöyttä – bemböle-böle-böle-böle-bemböle-bööle …!

Mainokset

Muistatko joskus lapsuudessa kuulleesi tarinan/sadun hölmöläisten peitonjatkopuuhista? Tarina on helppo kertoa tässä ihan lyhyesti. Ikävää on toki se, se että tarinalle löytyy todellisuuspohja meille kaikille tutusta eteläisen länsirannikon kaksikielisestä kunnasta. Annetaan tällä paikkakunnalle sen kaksikielisyydestä johtuen nimeksi Bemböle.

Ensin ne hölmöläiset. Peitot olivat käyneet Hölmölän väelle lyhyiksi. Siinä alkoivat varpaat talviöinä kärsimään kylmyydestä. Mutta ei hätää; vaikka keinot olivat aikoja sitten loppuneet Hölmölästä, niin konstit peittojen jatkamiseen löytyivät. Peiton yläpäästä leikattiin leveä suikale, joka ommeltiin alapäähän.

Kun seuraavana aamuna varpaat olivat pakkasen panemat, ei auttanut muu kuin leikata uusi pala peiton yläpäästä ja ommella se jalkopäähän – jalkojen lämmikkeesi. Hölmölän talvessa ihmeteltiin joka ikinen aamu sitä, ettei peittoihin saatu riittävästi pituutta pitämään varpaat lämpimänä.

Läntisen etelärannikon Bembölessä ihmetellään joka jumalan valtuustokokouksessa, kuinka kummassa tätä tappiota ja lisävelkaa tulee joka käänteessä. Vaan ei kannata ihmetellä. Järjestelmä toimii kuin hölmöläisten peiton jatkaminen.

Bembölen tekninen toimi laittoi vuoden 2014 talousarvioon 500 000 euroa ilmaa tulopuolelle ja perusturva päästi liikoja ilmoja pellolle (niitä Bembölessä riittää) antamalla 500 000 euroa alimitoitetun kulubudjetin.

Bembölen logiikka muistuttaa häkellyttävästi hölmöläisten peitonjatkamista. Kun toinen alittaa ja toinen ylittää budjettiraaminsa 500 000 eurolla, niin Bembölen ajatusmallin mukaan ollaan tasapainossa.

Bembölen tämä toimintamalli on niin käytännöllinen, että se on sisällytetty muuttumattomana vuoden 2015 talousarvioon. Jälleen kerran tekninen toimi rakentaa budjettinsa (tulonsa ja menonsa) tonttimyynnin kasvun varaan odottaen 500 000 euron tuloja. Bembölen hallituksen päätöksellä perusturvan talousarvion kuluista vähennettiin yli 500 000 euroa. Näin näppärästi syntyi vuoden 2015 talousarvion tasapaino myös valtuuston päätöksenteossa.

Tekninen toimi elää ikään kuin se saisi runsaamman päältä myytyä tonttejaan. Vaikka tulonmuodostus pettää, kulupuolesta ei tingitä; ei mistään eikä koskaan. Näin Bembölessä on toimittu jo vuosikymmeniä Bamse-puolueen johdolla – vasemmiston hattivattien tuella.

Mitä Bembölen luottamushenkilöiden puolelta on sitten odotettavissa bemböleläisten avuksi?

Ei liikoja: yksi haahuilee nuppi tutisten kulkureittinsä perään ja kaksi häärii ja pyörii kunnantalolla virkamiesten kiusaksi asti.

Ei muuta, paitsi: bemböle-böle-böle-böle-bemböle-bööle …!

Päätoimittaja Heikki Valtavaara

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: