Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Syy kunnan vauhdikkaaseen päätöksentekoon monitoimihalli-asiassa: uuden kuntalain takauskielto?

Syy kunnan vauhdikkaaseen päätöksentekoon monitoimihalli-asiassa: uuden kuntalain takauskielto?

Mainokset

Siuntion Sanomat kertoi maanantaina 8.12 kunnanvaltuuston kokouksen päätöksestä, missä hyväksyttiin monitoimihalli-yhtiö Sjundeå Allaktivitetshall Ab:n ja Siuntion kunnan välinen yhteistyösopimusluonnos.

Pohjaehdotuksessa kunnanvaltuustolle ehdotettiin, että se hyväksyisi luonnoksen Sjundeå Allaktivitetshall Ab:n ja kunnan väliseksi yhteistyösopimukseksi, jonka mukaan kunta sitoutuu takaamaan myöhemmin investointiin tarkoitettavan lainan, mikäli se katsoo, että takauksen riski on järkevässä suhteessa kunnan kantokykyyn, eikä riski toteutuessaan vaaranna kunnan toiminnan jatkuvuutta ja laina ja takaus on muiden sopimuksen ehtojen mukainen.

Kunnan takauksen määräksi on arvioitu noin 1-1,5 miljoona euroa.

Lisäksi kunnanhallitus oli aiemmin 24.11 kokouksessaan päättänyt käynnistää selvitystyön vaihtoehdosta, missä kunta olisi omistajana monitoimihalli-yhtiössä ja osakeyhtiö hallinnoisi sekä uutta että kunnan nykyisin hallinnoimaa vanhempaa urheiluhallia.

Siuntion Kokoomuksen valtuustoryhmän vastaehdotus asian palauttamiseksi uudelleen valmisteltavaksi tarvittavien lisäselvitysten saamiseksi ennen yhteistyösopimuksen hyväksymistä tyrmättiin suurella äänten enemmistöllä (18-7, kaksi tyhjää). Vastaehdotuksessa haluttiin lisäselvityksiä muun muassa monitoimihallin käyttötaloudesta, kunnan omaisuuden hallintaan liittyvistä mahdollisista muutoksista ja mahdollisen lainan takauksesta aiheutuvista riskeistä sekä näiden vaikutuksista kunnan talouteen.

Yhteistyösopimuksen eteenpäin puskemista, ilman päätöksenteon edellyttämiä kunnollisia selvityksiä, perusteltiin kiireellä.

Silti selkeää perustelua ylläkkömäiseksi arvioituun vauhtiin yhteistyösopimuksen tuomisessa kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston päätettäväksi, saatikka pikaiselle tarpeelle saada yhteistyösopimusluonnos hyväksyttyä, ei käynyt ilmi sen kummemmin puheenvuoroista kuin päätöksen valmistelustakaan.

Erityisen mielenkiintoiseksi edellä mainitun havainnon tekee Mtv:n lauantain 13.12 uutinen ”Miljarditakaukset ovat kunnille valtava riski”, missä todetaan, että hallituksen esitys uudeksi kuntalaiksi kieltäisi kuntien suorat takaukset yksityisille toimijoille. Mtv:n uutisen mukaan:

Kuntien takaukset yksityisille yrityksille ja yhteisöille ovat miljardin euron luokkaa. Etenkin pienissä kunnissa takausmäärät ovat asukaslukuun suhteutettuna suuria ja muodostavat kuntataloudelle merkittävän riskitekijän. Uusi kuntalakiesitys kieltäisikin kuntien suorat takaukset yksityisille toimijoille.

Lisäksi valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen toteaa Mtv:lle seuraavaa:

Kuntien oikeus antaa takauksia rajoitetaan vain kuntakonserniin kuuluviin yhteisöihin. Toki silloinkin pitää ottaa huomioon uuden kuntalain vaatimus, että se ei saa vaarantaa kunnan taloudellista tilannetta ja sitä kautta vaarantaa kuntalaisten palvelut …

Mtv:n uutisessa mainitaan eräänä varoittavana esimerkkinä noin 5000 asukkaan Juankosken kunta Pohjois-Savossa, jolle yrityssaneeraukseen ajautuneen paikallisen kartonkitehtaan lainojen 5 miljoonan euron takauksesta on langennut maksettavaksi 3,9 miljoonan euron takausvastuut.

Uuden kuntalain takauskielto ja sen mahdollinen kierto: siinäkö todellinen syy suunnattomaan kiireeseen?


Aihepiiriin liittyviä uutisia muualta:

Mtv, Katsomo, Uutisjutut: ”Uusi lakiesitys kieltää takaukset”

Kunnanvaltuuston pöytäkirjat:

Pöytäkirja 8/2014 8.12

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: