Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Siuntio Suomen kymmenenneksi rikkain kunta: mihin kunnan rahat katoavat?

Siuntio Suomen kymmenenneksi rikkain kunta: mihin kunnan rahat katoavat?

Mainokset

Tilastokeskus julkaisi torstaina 18.12 vuosittaisen tulonjaon kokonaistilastonsa vuodelle 2013. Tilastokeskuksen mukaan:

Tulonjaon kokonaistilasto kuvaa henkilöiden ja asuntokuntien käytettävissä olevien rahatulojen jakautumista painopisteenä alueelliset tulotiedot ja pitkittäistarkastelut (useamman kuin yhden vuoden tulotietoihin perustuvat tarkastelut). Tilaston tietosisältö perustuu kokonaan hallinnollisiin rekistereihin. Tulonjaon kokonaistilaston perusaineisto kattaa koko asuntokuntaväestön.

Tulonjaon kokonaistilaston asuntokuntien keskimääräisiä bruttotuloja sekä niiden rakennetta kuvaavan tilaston perusteella Siuntio on Suomen kymmenenneksi rikkain kunta (katso alla oleva Tilastokeskuksen kuvaaja).

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus

Kunnan edellä tilastossa ovat Kauniainen, Espoo, Kirkkonummi, Lemland (Ahvenanmaa), Jomala (Ahvenanmaa), Tuusula, Lumparland (Ahvenanmaa) ja Nurmijärvi.

Myös vuonna 2012 Siuntio sijoittui suurituloisimpaan tulokymmenykseen sijoittuneen väestön osuudessa kymmenennelle sijalle (katso alla oleva Tilastokeskuksen kuvaaja).

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus

Tulonjakotilastojen perusteella Siuntion kunta edustaa maamme ykköskaartia.

Myönteisistä tulonjakoa koskevista tosiasioista huolimatta Siuntion kunta ajautui kaksi vuotta sitten toistamiseen tilanteeseen, missä talouden tasapainottaminen oli pakko aloittaa edessä uhkaavasti häämöttävän kriisikuntastatuksen vuoksi.

Samalla kunta nosti kiinteistöveroprosenttejaan ja muutenkin korkeaksi koettua kunnallisveroprosenttiaan 21 %:sta 21,5 %:iin.

Vastikään hyväksytty vuoden 2015 talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018 osoittivat heikkoutensa heti alkuunsa.

Poliittista tukea ei herunut talouslukujen tarkemmaksi avaamiseksi ja haitalliseksi mielletyn ylioptimistisuuden karsimiseksi.

Eräät poliittisten päätöksentekoelimien hyväksymät toimet ja ylimääräisinä tulleet virallisen päätöksenteon ohittaneet poliittiset manööverit ovat omalta osaltaan osoittautumassa riskeiksi talousarviolle ja talouden tasapainottamiselle.

Monet Siuntion luottamushenkilöistä ja asukkaista ovatkin ihmetelleet siuntiolaista talousyhtälöä.

Siuntion talouden negatiivinen tilanne ja pelätty kehityssuunta ovat äärimmäisen ristiriitaisia edellä mainittuun positiiviseen tosiasiaan nähden.

Mihin ihmeeseen Suomen kymmenenneksi rikkaimman kunnan rahat saadaan katoamaan?

Joka tapauksessa kriisi on poliittisessa päätöksenteossa, joka mahdollistaa taloudellisten kankkulankaivojen syntymisen.

Poliittiset vastuunkantajat tuntuvat olevan vähissä.

Uusia riskiyhtälöitä luovaa poliittista painetta on senkin edestä.


Lähde:

Tilastokeskus, Tulonjaon kokonaistilasto

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Siuntio → Hallinto ja päätöksenteko

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: