Siuntion Sanomat

Etusivu » Pääkirjoitus » Pääkirjoitus: Ei kielirauhaa edes jouluna

Pääkirjoitus: Ei kielirauhaa edes jouluna

Mainokset

Olemme aikoihin eläneet.

Suomen kansa monine kielineen ja kulttuureineen valmistautuu joulun viettoon – itse kukin omalla tavallaan.

Jokaisen kansalaisen suhde jouluun on luonnollisesti yksilöllinen. Silti joulu mielletään yleisesti rauhan, yhteisöllisyyden ja lähimmäisen rakkauden ajaksi.

Monien sydämissä on odotus, että ihmisiä niin monesti arkipäivässä erottavat raja-aidat katoaisivat edes hetkeksi.

Tämä odotus on osoittautunut täysin turhaksi ainakin sen osalta mihin tahdikkuuteen – oikeammin tahdittomuuteen – verorahoillamme kustannettu Yle (Yleisradio) vaikuttaa kykenevän.

Svenska Yle, ruotsinkielinen Yle, uutisoi tänään (22.12) aamupäivällä Åbo Akademin suomenkielisen väestömme parissa tekemästä mielipidetutkimuksesta, missä oli tutkittu suomenkielisten näkemyksiä ruotsin kieltä ja ruotsinkielistä väestöä kohtaan.

Tutkimuksessa oli paljastunut, että kolme neljästä osallistuneesta suomenkielisestä haluaisi koulutusjärjestelmämme ainoan kaikilla kouluasteilla pakollisen oppiaineen, ruotsin kielen, vapaaehtoiseksi oppiaineeksi.

Tässä ei ole sinänsä mitään uutta eikä ihmeellistä, kun ottaa huomioon vuosien varrella tehtyjen mielipidemittausten tulokset.

Samassa tutkimuksessa oli lisäksi osoittautunut, että lähes 70 % osallistuneista suomenkielisistä suhtautui myönteisesti ruotsin kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin säilymiseen.

Jälkimmäinen myönteinen havainto on myös hyvin tunnettu tosiasia. Jokin muu tulos olisi ollut suoranainen mahdottomuus.

Kaikesta huolimatta Svenska Ylen aamulla julkaisema uutinen oli otsikoitu mitä luokkaavimmalla tavalla ”Skolsvenskan – ett onödigt ont för tre av fyra finländare”, suomeksi: ”Kouluruotsi – välttämätön paha kolmelle neljästä suomalaisesta”.

Sen lisäksi, että otsikon ”Kouluruotsi”-termi on harhaanjohtava, uutisessa haastateltu Åbo Akademin professori katsoi aiheelliseksi tehdä tutkimuksen tuloksista sen johtopäätöksen, että hän yllytti ruotsinkielisten etuja ajavia tahoja taisteluun ruotsin kielen pakollisuuden puolesta.

Eikö suomenkielisten mielipiteillä – myönteisilläkään – ollut mitään merkitystä?

Vielä loukkaavamman Svenska Ylen ”sotaliikkeestä” tekee se, että alkuperäinen otsikko oli muutettu muutaman tunnin kuluttua muotoon ”Tre av fyra vill ha frivillig svenska i skolan”, suomeksi ”Kolme neljästä haluaa kouluruotsin vapaaehtoiseksi”.

Alkuperäinen otsikko komeilee edelleenkin uutisen lopussa muistutuksena siitä, miten (Svenska) Yle asioihin todellisuudessa asennoituu.

Ei kielirauhaa edes jouluna!


Lähde:

Svenska Yle

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: