Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Pääkirjoitus: Hetkinen … lähtikö se paperi kunnasta Korvatunturille?

Pääkirjoitus: Hetkinen … lähtikö se paperi kunnasta Korvatunturille?

Mainokset

Sanomalehti Länsi-Uusimaa kertoo maanantain (29.12) vuotta 2014 koskevassa uutiskertauksessaan (sivu 7) Siuntiosta seuraavaa:

Tavallisen siuntiolaisen näkökulmasta kunnan suurimpiin uutisiin vuodelta 2014 kuului monitoimihallihankkeen edistyminen …

hanke otti vuonna 2014 valtavia askeleita kohti toteutumista: perustettiin Siuntion Monitoimihalli Oy, kunta vuokrasi tulevalle hallille tontin nimelliseen hintaan, suunnitelmat valmistuivat ja rahoituskuviot selkityivät.

Hallin toteutuminen on käytännössä enää kiinni valtiosta, jolta odotetaan 750 000 euron tukea rakentamiseen. Eduskunta päättää asiasta keväällä …

Kunta on ollut hallihankkeessa hyvin mukana: Se on vuokrannut meille alueen 30 vuodeksi, mikä oli edellytyksenä valtiontuen saamiseksi … kiitteli Siuntion Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Patrik Flygar Länsi-Uusimaassa marraskuussa

Todellakin, kunnanhallitus teki monitoimihalliyhtiöltä tulleen hakemuksen perusteella 12.5 kokouksessaan päätöksen (§ 78) tontin vuokraamisesta yhtiölle. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) oli vahvistanut jo 19.11 750 000 euron rakentamisavustuksen monitoimihalliyhtiön omistajalle (Sjundeå intresseförening rf).

Siuntion kunnan puolelta oli tehty kaikki ne päätökset, jotka mahdollistivat OKM:n avustuspäätöksen – enemmänkin. Mitä tulee eduskunnan yleisempään määrärahapäätökseen, on liene selvää, että Siuntion kunnanvaltuusto ei ole Suomen eduskunta.

Kunnan ja monitoimihalliyhtiön välinen yhteistyö syveni entisestään, kun valtuusto hyväksyi maanantaina 8.12 kokouksessaan monitoimihalliyhtiön ja kunnan välisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan kunta sitoutuu takaamaan myöhemmin investointiin tarkoitettavan lainan, mikäli se katsoo, että takauksen riski on järkevässä suhteessa kunnan kantokykyyn, eikä riski toteutuessaan vaaranna kunnan toiminnan jatkuvuutta ja laina ja takaus on muiden sopimuksen ehtojen mukainen. Lisäksi kunnanhallitus oli hieman aiemmin (24.11) päättänyt käynnistää selvityksen vaihtoehdosta, missä kunta olisi osaomistajana monitoimihalliyhtiössä ja yhtiö hallinnoisi sekä kunnan omistamaa urheiluhallia että uutta monitoimihallia.

Yhteistyösopimuksesta päätettäessä valtuustolle ei ollut tarjota minkäänlaista selkoa sen kummemmin kunnanhallituksen käynnistämän selvityksen tuloksista kuin muistakaan yhteistyösopimuksen sellaisenaan sisältämien ja mahdollisten tulevien sitoumusten taloudellisista vaikutuksista kunnalle. Yhteistyösopimuksen hyväksymistä käsiteltäessä ehdotettiinkin asian palauttamista takaisin uudelleen valmisteltavaksi riittävien selvitysten saamiseksi. Myös asian kiireellisyys ihmetytti.

Vaikka ehdotus takaisin palauttamisesta äänestettiin nurin selvin konsensusluvuin (18-7, kaksi tyhjää), se kirvoitti pitkän keskustelun. Lukuisissa ehdotusta vastustaneissa puheenvuoroissa maalailtiin kuvaa, että valtionapu menetettäisiin, mikäli asia palautettaisiin takaisin. Kirkkonummen Sanomien 11.12 numero (s. 7) kertoi tilanteesta suorastaan sydäntä särkevästi:

Hallihankkeen kustannusarvio on noin 3,5 miljoonaa euroa, josta 750 000 euroa on tarkoitus kattaa valtiolta saatavalla avustuksella. Moni valtuutettu ilmaisi huolensa valtionavun menettämisestä, jos hallihanketta ryhdytään jarruttamaan.

Valtuustossa ensimmäisen palauttamista koskevan puheenvuoron käytti eräs RKP:n valtuutettu, joka totesi seuraavaa:

Tack ordförande, kiitos puheenjohtaja. Tää yhteistyösopimus, niin kuin äsken sanottiin, sillä on aiesopimuksen luonne, eli kunta päättää erikseen myöntääkö, hyväksyykö oikeasti sen takauksen silloin, kun on tiedossa minkä suuruinen takaus on loppupeleissä kyseessä ja minkälaisin ehdoin. Tällä paperilla on kiire ja se kiire johtuu vain ja ainoastaan siitä, että jos tätä ei lähde eteenpäin kunnasta tänä vuonna, niin silloin valtionapu ei myöskään tule ensi vuonna. Sen takia palautusehdotus on tässä, tässä niinkuin huonoin mahdollinen vaihtoehto. Se tarkottaa yhtä vuotta lisää koko hankkeelle. Ei oikeastaan sen enempää.

Jokainen voi pohtia mielessään, mihin edellä esitetyn kaltaisella ja muilla samansuuntaisilla puheenvuoroilla pyrittiin?

Joka tapauksessa puheenvuorot näyttäytyivät hyvin erikoisilta, aikeineen päivineen, sen tyytyväisyyden valossa, mitä monitoimihalliyhtiön hallituksen puheenjohtaja esitti omissa marraskuisissa näkemyksissään kunnan osallistumisesta hankkeen edistämiseen – ei suinkaan jarruttamiseen.

Mainokset

1 kommentti

  1. Veronmaksaja sanoo:

    Kiitokset valaisevasta ja analyyttisesta pääkirjoituksesta!

    Miten ihmeessä Siuntion kunta voi edes ajatella pystyvänsä hallinnoimaan näin suurimittakaavaisia kiinteistöjä ja hallitsemaan näin monimutkaisia toimintoja, kun se ei pysty hallinnoimaan edes sataneliöistä kahvilatilaa, jonka se on julkisella tukirahalla (130.000€) kunnostanut vuokrakiinteistöön kirjaston yhteyteen Walkers-nuorisokahvilaksi, mutta jota ei olekaan annettu kuntalaisten ja ennen kaikkea siuntiolaisten lasten ja nuorten käyttöön, mihin tukiraha oli myönnetty. Tila on pääosin tyhjillään. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten kunta on raportoinut tukirahan antajille kyseisen tukirahan käytöstä.

    Tykkää

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: