Siuntion Sanomat

Etusivu » Ruotsi » DN: Ruotsissa rehtorit ja opettajat vaativat valtiolta suurempaa vastuunottoa kouluista

DN: Ruotsissa rehtorit ja opettajat vaativat valtiolta suurempaa vastuunottoa kouluista

Mainokset

Ruotsissa yhdeksän kymmenestä rehtorista haluaisi, että valtio ottaisi suuremman vastuun koulujen rahoituksesta ja ohjauksesta. Kyseessä on merkittävä muutos juuri niiden mielipiteissä, jotka ovat ruotsalaisen koulukeskustelun todellisuuden keskiössä, kirjoittaa ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter 27.11.2014 julkaistussa artikkelissaan. Lehden mukaan Ruotsin rehtoreiden, opettajien ja alan ammattijärjestöjen edustajat vaativat kansallista osaamistrategiaa, joka läpäisee koko koulutusjärjestelmän.

Dagens Nyheterin mukaan maan rehtorit myöntävät nyt ensimmäistä kertaa ääneen, että he eivät enää usko ruotsalaisen perus- ja lukiokoulutuksen rahoituksen vastuun hajauttamiseen. Lähes 3000 rehtorille osoitetun kyselyn vastauksissa lähes yhdeksän kymmenestä rehtorista haluaa, että valtio ottaa suuremman vastuun riittävien resurssien varmistamiseksi oppilaiden koulutukseen, toteaa Dagens Nyheter. Lehden mukaan Ruotsin akateemisten keskusjärjestö Saco yhdessä opettajien, rehtoreiden ja yliopisto-opettajien kanssa ovat sitä mieltä, että valtion täytyy ottaa lujempi ote koko koulutusketjusta.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsin Rehtoreiden liiton jäsenet olivat tukemassa uudistusta, missä ajettiin läpi hajautettua kunnallista määräysvaltaa kouluihin. Uuden kyselyn perusteella rehtoreiden mielipiteessä on siis tapahtunut merkittävä muutos uudistuksen suhteen.

Tätä tukee myös Ruotsin opettajien ammattiliiton aikaisempi tutkimus, jonka mukaan kahdeksan kymmenestä opettajasta haluaa valtion ottavan päävastuun kouluista, toteaa Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter kertoo, että ruotsalaisen työmarkkinapoliittisen tutkimusinstituurin IFAU:n vastikään julkistetun raportin mukaan ei olisi olemassa mitään yksinkertaisia selityksiä siihen miksi koulujen oppimistuloskehitys on niin negatiivinen. Silti raportti katsoo samalla, että 90-luvulla suoritettuun hajauttamisuudistukseen asetetut odotukset resurssien paremmaksi ohjaamiseksi ovat joutuneet huonoon valoon, toteaa Dagens Nyheter.

Rehtoreiden, opettajien ja yliopisto-opettajien yksimielisyys valtion vahvemman roolin tarpeellisuudesta negatiivisen kehityksen pysäyttämisessä on kuitenkin selvä. Dagens Nyheterin mukaan haaste on myös heitetty Ruotsin hallitukselle.

Vaikka Suomi on loistanut PISA-tutkimuksissa, myös Suomen koulutusjärjestelmä vaikuttaa olevan voimakkaiden muutospaineiden alla. Tämä koskee kaikkia koulutustasoja.

Koulutuksellinen eriarvoisuus leimaa myös Suomen koulutusjärjestelmää. Syyt tähän ovat osittain sellaisissa rakenteellisissa vinoumissa, joita koskevat lainsäädännölliset valinnat on tehty vuosikymmeniä sitten.


Lähde:

Dagens Nyheter, ”Skolledarna vill att staten tar större ansvar för skolan”, 27.12.2014

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: