Siuntion Sanomat

Etusivu » Palonummi » Mielipide: Siuntion kuntapäättäjät! Jos se onkin vain pienestä kiinni?

Mielipide: Siuntion kuntapäättäjät! Jos se onkin vain pienestä kiinni?

Mainokset

Keskustellessani Palonummella asuvan henkilön kanssa kysäisin mitä mieltä olet näin palonummelaisena vilkkaasti keskustelua aiheuttaneesta lämpökeskusasiasta.

Henkilö ihmetteli, että mikä ihmeen lämpökeskus ja halusi erityisesti tietää kyseisen projektin valmistumisajankohdan. Ihmettelin miksi ajankohta on tärkeämpi kuin itse lämpökeskus. Vastaus oli seuraava: ”Että ehtii laittaa talon myyntiin ennen kuin lämpökeskus tulee.

Teknisen lautakunnan kokouspöytäkirjassa 9/2014, 21.10.2014, (sivu 5) todetaan tonttikauppojen toteutumisesta seuraavaa: ”Tonttikauppa ei ole käynnistynyt vielä. Kauppojen toteutuminen on käyttötalouden suurin riski. Tuloennustetta on laskettu 400 000 eurolla. Myös alennetun tuloennusteen toteutuminen edellyttää onnistumisia tonttikaupoissa.”

Teknisen lautakunnan pöytäkirjassa 11/2013, 03.12.2013, todetaan myös, että tonttien kaupan edistämiseksi on tehty useita toimenpiteitä: suoramarkkinointikampanjan tilaaminen Mega Oy:ltä 3000 eurolla, jossa tontteja markkinoitiin noin tuhannelle henkilölle puhelimitse; tonttien hinnan alentaminen 20 %:lla tammikuun 2014 loppuun asti; välitysliikkeen palkkaaminen soittamaan Espoon tonttiarvonnassa tonttia vaille jääneille ihmisille; Facebook markkinointi 6 kuukaudeksi hintaan 1590 euroa; www-nettisivujen perustaminen ja markkinointitaulut.

Jossakin yhteydessä Siuntion tonttimyynnin edistämisestä on myös todettu, että: ”Tarkoituksena on tarjota mm. pienempiä ja halvempia tontteja ja lisäksi tarjota omakotitalon ostajalle talo ja tontti avaimet käteen ratkaisuna.”

Kaikki kuulostaa hienolta ja helpolta.

Edelleen teknisen lautakunnan pöytäkirjassa 11/2013 (sivu 5) on todettu kunnan myynnissä olevista omakotitalotonteista: ”Kunnalla on myynnissä omakotitalotontteja Palonummen alueella 20 kpl ja Sunnanvikin alueella 3 kpl. Vuoden 2013 aikana alueiden teitä ja kunnallistekniikkaa on rakennettu siten, että vuonna 2014 myytävien tonttien määrää on mahdollista lisätä 20 kpl:lla.”

Siuntion kunta on todellakin nähnyt vaivaa ja myös investoinut tonttien myynnin edistämiseen. Hienoa, että tekninen toimisto ja päättäjät miettivät keinoja, joilla Siuntion ja erityisesti Palonummen alue, jossa suurin osa kunnan tonteista sijaitsee, saataisiin myytyä ja kunnan budjettikin pysyisi kasassa.

Miksi kuitenkin samaan aikaan eli laskujeni mukaan viimeisen kuluneen vuoden aikana ainakin 7 taloutta, jotka ovat rakentaneet Palonummelle n. 1-3 vuotta sitten tai ostaneet valmiin asunnon, ovat muuttaneet pois alueelta tai ovat myymässä kiinteistöään?

Mielestäni luku on liian suuri, jotta sen voisi sujauttaa asukkaiden luonnollisen liikkuvuuden piikkiin.

Ehkä poismuuttaneet ovat kyllästyneet leikkipaikan rakentamisen odottelemiseen, kun lasten leikki-ikäkin on mennyt ohi. Leikkipaikka löytyy asemakaavasta.

Ehkä Palonummi ei osoittautunutkaan lapsiystävälliseksi alueeksi vaan raskasajoneuvojen liikennöimäksi läpikulkureitiksi.

Ehkä asukkaat kyllästyivät katsomaan, miten lapset tarpovat savessa ja liejussa kunnan hoitamattomien viheralueiden poikki kesällä käärmeitä kuhisevan, heinää kasvavan ja suurelta osalta hoitamattoman kuntoradan halki kohti lähellä olevaa koulua.

Eräs tapaamani palonummelainen totesi, että vapaa-aikaa ei enää ole. Perhe on poikavaltainen ja jatkuva kyyditseminen työpäivän jälkeen jalkapalloon muihin kuntiin vie vapaa-ajan perheeltä kokonaan. Siuntiossa kun ei ole harrastusmahdollisuutta niinkin globaaliin lajiin kuin jalkapalloon.

Asemalla junaa odotteleva rouva päivitteli juna-aikatauluja. Hänen oli sovittava työnantajansa kanssa erikseen työajat, jotta ehtisi ajoissa hakemaan lapsensa Jukolan päiväkodista ja Toukolan esikoulusta. Paikat kuulemma menevät kiinni jo kello 17.00. Junia Siuntioon tulee vain tasatunnein. Viimeinen mahdollinen juna, jolla ehtisi ajoissa hakemaan lapsia hoidosta ennen iltaviittä lähtee Helsingistä 15.32.

Törmätessäni ydinkeskustan kuntopolulla koiran ulkoiluttajaan, totesi henkilö, että valitettavasti koirille ei ole omaa reittiä metsässä. Kuntorata on näin ollen ainoa metsäreitti. Eihän se paljoa maksaisi, jos kunta raivaisi lähimetsään kaatamalla puita koirapolun, mutta sitä varmaan saa odottaa, mietti henkilö ja pyyteli anteeksi lenkkipolun käyttöä koiransa ulkoilureittinä.

Osa palonummelaisista toivoisi, että Palonummentien pyörätie asfaltoitaisiin vihdoinkin loppuun, kuten kaavassa on määrätty. Lapset kun pyöräilevät asfaltoidulla autotiellä mieluummin kuin sorapohjaisella pyörätiellä.

Palonummentielle on pyydetty hidasteita liikenteen hillitsemiseksi. Tekninen lautakunta tyrmäsi hidasteet. Nyt lasten turvallisuudesta huolestuneet vanhemmat joutuvat itse pysäyttelemään rekkakuskeja, koska ilmeisesti Palonummen asuinalueen päätien käyttöä raskaan liikenteen läpikulkureittinä ei ole rajoitettu mitenkään.

Joku kehoitti katselemaan ympäristöä Palonummella ja totesi, että Palonummen asuinalueen viihtyvyydelle ei ole tehty mitään. Tosiaankin, en ainakaan yhdellä vilkaisulla huomannut yhtäkään istutettua puuta tai kasvia. Käydessäni aikaisemmin kesällä asuialueella kasvoivat tienpientareet villinä voikukkaa ja heinää. Palonummentien mutkassa kunnan viheralueella rötkötti jonkun yrityksen jälkeenjättämä romuläjä.

Palonummen alueen viihtyvyys ei ole mielestäni vain Palonummelaisten asia. Asia koskettaa jokaista Siuntiolaista – ainakin taloudellisesti.

On hienoa että Palonummen lukuisien tonttien myyntiin panostetaan. Kannattaisiko kuitenkin lähteä liikkeelle toisesta päästä. Ennenkuin kauppakumppaneita ja kauppaa yritetään väkisin saada aikaan lähdettäisiinkin siitä, että motivaatio tontin hankkimiseen Palonummelta lähtisi ostajasta itsestään?

Heräteltäisiinkin ostajien kiinnostus tarjoamalla yhteisöllistä, viihtyisää ja toimivaa asuinympäristöä.

Tehtäisiin vaikkapa Palonummi-Boulevardi istuttamalla helppohoitoisia tuijia tien varteen, asetettaisiin ”STOP rekat”-kyltti asuinalueelle, kunnostettaisiin lähivirkistysalueet, rempattaisiin kuntorata asianmukaisesti. Kohtahan Palonummen kupeen nousee monitoimihallikin ja kuntoradan tärkeys varmasti korostuu.

Reissuni lopuksi pysähdyin kallionkielekkeelle, josta avautui hieno maisema hyvällä paikalla Siuntion ydinkeskustassa olevalle Palonummen asuinalueelle ja samalla näkymä lukuisille myymättömille tonteille.

Olisi harmillista, jos hieno, mahtavalla paikalla lähellä Siuntion ydinkeskustaa ja palveluja oleva aurinkoinen asutusalue muuttuisi ”tyhjiöksi”.

Päättäjät, nyt on aika toimia! Lisätään asuinalueen ja ydinkeskustan viihtyvyyttä. Jos päättäjätasolla toimeenpannut ideat eivät ole tuottaneet tulosta, niin missä vika? Kysytäänpä asukkaiden mielipiteitä.

Viihtyvyys ja tonttikauppa voivat olla myös pienistä investoinneista kiinni!

Nimim. Ei sitä tartte turhaan hävetä

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: