Siuntion Sanomat

Etusivu » OKM » Pääkirjoitus: Ministerit kauhovat hulppeita vaalitukia konkurssikypsän valtion kassasta?

Pääkirjoitus: Ministerit kauhovat hulppeita vaalitukia konkurssikypsän valtion kassasta?

Mainokset

Uudenvuoden aaton (31.12) Länsi-Uusimaa kertoili Lohjan perusopetuksen valtiolta saamasta liki 450 000 euron tukevasta joululahjasta (sivu 3). Tuen oli tarkemmin sanottuna myöntänyt opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Länsi-Uusimaa lateli artikkelissaan Lohjan saaman lisätuen satumaista tarinaa: juuri ennen joulua 221 000 euron lisäavustus perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen ja heti joulun jälkeen 228 000 euron erityisavustus koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin.

Siuntionkin sivistystoimenjohtana aikanaan toiminut Lohjan sivistystoimenjohtaja Katri Kalske totesi Länsi-Uusimaan uutisessa muun muassa seuraavaa:

Tämä on meille mahdottoman iso asia … Meillä kävi tässä uudessa jaossa tuuri, sillä se tehtiin tämän aiemman hakemuksen perusteella. Niitä kuntia tuettiin, jotka eivät tuolloin saaneet kaikkea hakemaansa ja täyttivät kriteerit … Nyt saatu lisäavustus on käytettävissä tänä ja ensi vuonna. Selvitämme, voitaisiinko sitä kohdistaa ensi syksyyn, edellisen avustuskauden jatkeeksi.

Länsi-Uusimaan artikkelista ilmenee, että aikaisemmalla hakemuksella sivistystoimenjohtaja Kalske viittasi Lohjan keväällä 2014 saamaan 530 000 euron ryhmäkokojen pienentämisrahaan lukuvuodelle 2014-2015. Artikkelin mukaan lisäavustus on kohdennettava ”opettajien palkkakustannuksiin, resurssiopettajien lisäämiseen tai uusien opetusryhmien perustamiseen”.

Opetus- ja kulttuuriministeriön 21.10.2014 hakutiedotteen mukaan koulutukselliseen tasa-arvon edistämiseen myönnettävien valtion erityisavustusten kokonaispotti vuosille 2015-2016 oli yhteensä 26 miljoonaa euroa. Avustuksien turvin olisi tarkoitus tasata koulujen ja alueiden välisiä oppimistuloseroja erityisesti sellaisilla koulunkäyntialueilla, missä on korkea työttömyysaste, keskimääräistä alhaisempi koulutustaso ja suuri vieraskielisten asukkaiden määrä. Hakuasiakirjat-sivulla OKM mainitsi erityisiksi painopistealueiksi maahanmuuttajaoppilaiden tukemisen, tyttöjen ja poikien välisen tasa-arvon, kodin ja koulun yhteistyön sekä koulupudokkuuden ja syrjäytymisen ehkäisyn.

Kaiken inhimillisyyden nimissä Lohjan sivistystointa ja lohjalaisia on onniteltava jokaisesta eurosta, joka OKM:ltä on herunut kaupungin sivistystoimen kohentamiseen. Silti Länsi-Uusimaan artikkelissa pistävät silmään muutamat erikoiset seikat.

Länsi-Uusimaa mainitsee artikkelissaan, että Lohja ei olisi saanut myönnettyä lisäavustusta ryhmäkokojen pienentämiseen, mikäli se olisi joutunut hakemaan sitä uudelleen. Syyksi tähän artikkelissa mainitaan se, että kaupungin hyväksymässä vuoden 2015 talousarviossa myös opetuksen resursseja oli leikattu 3,2 prosenttia, eikä ryhmäkokoja suurentaville kunnille olisi herunut lisätukea.

Toinen merkillinen seikka ilmenee Länsi-Uusimaan artikkelin sisältämästä Lohjan sivistystoimenjohtaja Kalskeen toteamuksesta, että ”Lohjalla oppilaat ovat varsin homogeeninen ryhmä”.

Näiden kahden seikan perusteella voitaneen sanoa, että Lohjalle kävi aikamoinen mäihä, vaikka sen ryhmäkokoja suurentavia talousratkaisuja ja oppilaskoostumusta koskevat seikat eivät olisikaan välttämättä puhuneet lisäavustuksen ja erityisavustuksen saamisen puolesta.

Länsi-Uusimaan artikkeli mainitsee myös, että Raasepori sai lisäavustusta ryhmäkokojen pienentämiseen 109 200 euroa. Siuntio sai avustusta 4100 euroa.

Miten lienee Raaseporin täyttämien edellytysten laita? Ainakin suomenkielisen kouluverkon karsiminen on tuntunut olevan monesti tapetilla.

Oman lisämausteensa tähän rahanjakoon tekee se lisähavainto, että opetusministerinä toimii sosialidemokraattien Krista Kiuru.

Lisäksi sekä Lohjalla että Raaseporilla on omat kansanedustajansa, Matti Saarinen ja Maarit Feldt-Ranta, jotka molemmat ovat sosialidemokraatteja.

Saarinen ei ole enää ehdolla eduskuntavaaleissa mutta lohjalainen sosialidemokraatti Joona Räsänen on. Raaseporista ehdolla on Feldt-Ranta.

Tämänpäiväisen (2.1) Länsi-Uusimaan Tekstarit-palstalla (sivu 2) nimimerkki ”Lohjalainen” toteaa seuraavaa:

Ei kai 450 000 euron harkinnanvaraista valtionapua pelkällä tuurilla onnistuta saamaan. Ministeri Kiurun päätöksen lisäksi asiaan on vaikuttanut varmasti myös kaupunkimme kansanedustaja Matti Saarinen.

Rohkea veto näin eduskuntavaalien alla!

Aika mielenkiintoista on sekin, että samainen OKM vahvisti 19.11.2014 siuntiolaiselle monitoimihalliyhtiön omistavalle yksityiselle yhdistykselle (Sjundeå intresseförening rf) suorastaan poikkeuksellisen 750 000 euron rakentamisavustuksen.

Avustuksen vahvisti OKM:n alaisuudessa allekirjoituksellaan RKP:n puolustusministeri Carl Haglund, joka toimii myös urheiluministerinä.

Se on varmaa, että peruspalveluja tuottava Siuntion kunnan sivistystoimi ei tätä avustusta saa.

Onko tällä kaikella enää mitään todellista tekemistä eriarvoisuuden ehkäisemisen kanssa?


Lähteet:

Länsi-Uusimaa, ”Lohja sai perusopetukseen 450 000 euron joululahjan”, 31.12.2014

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: