Siuntion Sanomat

Etusivu » Seutukuntajako » Pääkirjoitus: Siuntion kunnanhallituksen hinku ulos Helsingin seutukunnasta vm. 2003 + muuta kivaa!

Pääkirjoitus: Siuntion kunnanhallituksen hinku ulos Helsingin seutukunnasta vm. 2003 + muuta kivaa!

Mainokset

Viime valtuustokauden (2008-2012) kuntaliitosmelskeissä Lohja-liitoksen Siuntion osalta kaataneet poliittiset ryhmittymät (yht. ”Ryhmä 14”) esittivät eräänä painavimpana motiivinaan halun suuntautua metropolialueelle osana niin sanottua Porkkalan kuntaa.

Toukokuun 2012 valtuuston kuuluisan ”kolmas kerta toden sanoo”-kaatoäänestyksessä kuntaliitoksen kaatajien vastaehdotuksen osana oli myös välittömien kuntaliitosneuvottelujen käynnistäminen Kirkkonummen ja Inkoon kanssa.

Huolimatta saavuttamastaan poliittisesta ylivoimasta, nämä samat poliittiset ryhmittymät eivät jostakin syystä päättäneetkään aloittaa kuntaliitosneuvotteluja Kirkkonummen ja Inkoon kanssa. Aikaa tälle olisi kyllä ollut. Sen sijaan ryhdyttiin pohtimaan kaataako istuva kunnanhallitus vai ei.

Tätä erikoisuutta ei ole sittemmin kovin paljon ihmetelty muuta kuin voimakasta kuohuntaa aiheuttaneen kunnanhallituksen kaatamisyrityksen suhteen.

Miksi huomio piti tuolloin saada yhtäkkiä pois metropolialueeseen suuntautumisesta – kaikesta huolimatta? Eikö Porkkalassa ollutkaan riittävästi porkkanaa?

Mikäli Siuntio olisi liittynyt Lohjaan, sillä olisi metropoli-optio osana Lohjaa, jolla tämä optio on. Poliittinen tilanne on tältä osin ironinen!

Tällä valtuustokaudella edellä mainittujen ryhmittymien poliittisten perillisten riveistä on edelleen esitetty metropoliuudistukseen liittyvistä lausunnoista päätettäessä jopa suorasanainen uhkaus siitä, että siuntiolaiset löytäisivät itsensä vielä Raaseporista, jos niin tai näin …

Kuulostaa ponnekkaalta kannanotolta metropolihallintoalueeseen kuulumisen puolesta. Mutta oliko se sitä?

Uhkaus oli kieltämättä yllättävä, sillä Siuntion poliittisesta kentästä ei vaikuta löytyvän juuri ketään, joka olisi edes leikillään tunnustautunut kannattavansa Raaseporiin suuntautumista.

Ei ole mitenkään uutta politiikanteossa, että muuta puhutaan mutta toista tavoitellaan: todellista poliittista tahto- ja tavoitetilaa ajetaan toisella ”työnimellä”.

Mutta ne lipsautukset: siinä tokaisija missä ajattelija?

Kaksikielisen Siuntion pääosin ruotsinkieliseen Raaseporiin suuntautuminen ei ole mitenkään kaukaa haettu ajatus, kun ottaa huomioon Siuntion poliittisen konsensusperinteen ja ennen kaikkea Suomen ainoan kielipuolueen, RKP:n, poliittisen painoarvon siuntiolaisessa paikallispolitiikassa.

Kun peruutamme ajassa runsaan kymmenen vuoden taakse, vuoteen 2003 (Siuntion konsensusperinteen kultakauteen), löytyy metropoli-option äänekkäimpien poliittisten rummuttajien ”oppi-isien” raju Raasepori-veto, joka laittaa lipsautukset uuteen valoon.

Siuntion kunnanhallituksen 18.8.2003 kokouksen pöytäkirjasta löytyy kohta (§ 147), missä käsiteltiin lausunnon antamista seutukuntajaon tarkistusta koskien. Siuntio kuului Helsingin seutukuntaan (kuuluu edelleen, kuten Lohjakin).

Sisäasiainministeriö oli pyytänyt maakuntien liittoja selvittämään yhteistyössä kuntien kanssa voimassa olleen seutukuntajaon toimivuuden ja tarkoituksenmukaisuuden (nykyisin seutukuntajakoa hallinnoi työ- ja elinkeinoministeriö). Lausunto oli annettava Uudenmaan maakuntaliitolle, joka oli laatinut aikaisemmin kunnanjohtajien kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella seitsemän erilaista seutukuntajaon vaihtoehtoa.

Seutukunnan muodostamisen kriteereinä ovat kuntien välinen yhteistyö ja työssäkäynti. Myös asioinnilla ja liikenneyhteyksillä on oma merkityksensä. Jokainen kunta kuuluu johonkin seutukuntaan, jotka ovat alueiden kehittämistä koskevien tukitoimenpiteiden kohdentamisen ja porrastamisen perusalueita (LAU 1, ent. NUTS 4).

Eräät tuohon aikaan paikallispoliitiikasta aktiivisesti kiinnostuneet siuntiolaiset tietävät kertoa, että lausunnon antamista edelsi suorastaan fanaattinen johtavien poliitikkojen liikehdintä Siuntion saamiseksi ulos Helsingin seutukunnasta Tammisaaren seutukuntaan (nyk. Raaseporin seutukunta). Suureelliseksi ”työnimeksi” (lue: peitenimeksi) tälle hankkeelle oli annettu ”Hangosta Karkkilaan muodostettava 12 kunnan seutukunta”, jonka muodostamista esitettiin tavoitteeksi seudullisessa yhteistyössä.

Kunnanhallituksen 18.8.2003 täydellisessä yksimielisyydessä päättämässä lausunnossa todettiin seuraavaa:

Käytännössä Siuntio tekee nyt yhteistyötä sekä Länsi-Uudenmaan, Lohjan seudun ja Kirkkonummen/Espoon kanssa. Tämä yhteistyö voi ja sen tulee myös luonnollisesti jatkua riippumatta siitä, mihin seutukuntaan kunta kuuluu. Tällä haavaa valmistellaan seutukuntakeskusohjelmaa sekä Lohjan seudulle että Tammisaaren seudulle, jonne Siuntio tässä valmistelussa kuuluu, ja ohjelmassa korostetaan seutukuntajaon tarkistuksen merkitystä

nk. Raaseporin ohjelma ja Lohjan seudun ohjelma (Hiiden pilootti) olisi yhdistettävä ohjelmaksi, joka vahvistaa koko aluetta Hangosta Karkkilaanolisi myös luonnollista muodostaa seutukunta tämän alueen muodostavien 12 kunnan kesken. Siuntion kannalta on myös paras vaihtoehto se, että Tammisaaren ja Lohjan seutukunnat yhdistetään ja Siuntio liitetään mukaan.

Kaikessa yksinkertaisessa yksimielisyydessä kunnanhallitus halusi Siuntion ulos Helsingin seutukunnasta. Siuntion katsottiin kuuluvan Tammisaaren seudulle: Raaseporin ohjelmaan.

Työnimen” edellä mainitut poliittisesti aktiiviset siuntiolaiset sanovat olleen puhdasta palturia: pääasia oli Siuntion saaminen ”Raaseporin ohjelmaan”.

Potkua Raasepori-suunnistukseen oli saatu lisäksi Kirkkonummen ja Siuntion terveyskeskuskuntayhtymän (KIRSI) purkautumisesta vuosien 2002 ja 2003 vaihteessa, missä asiassa Siuntio oli kuulemma temppuillut, vastoin nykyisinkin vallalla olevia käsityksiä. Kannattaa lisäksi tutustua vuoden 2002 lopulla julkistettuun dokumenttiin ”Raaseporin terveyskeskus – yhdessä yksi on enemmän: Esitys Länsi-Uudenmaan alueen seutukunnalliseksi terveyskeskukseksi”, mistä seuraavassa lainaus:

Ehdotettavan seutukunnallisen terveyskeskuksen nimeksi on paitsi historiallisista myös käytännöllisistä aluetta kuvaavista syistä muodostunut Raaseporin terveyskeskus. Tämä nimi kuvaa siis jatkossa tässä esityksessä Hangon, Inkoon, Karjaan, Pohjan, Siuntion ja Tammisaaren terveysasemien muodostamaa terveyskeskuskokonaisuutta.

Siuntiolaisten politiikan nokkamiesten hinku ulos Helsingin seutukunnasta oli kuulemma herättänyt suurta kummeksuntaa myös sisäasiainministeriössä asti. No, Helsingin seutukunnassa kuitenkin ollaan!

Politiikassa tuppaa olemaan poliittisten perillisten muodostamia jatkumoja, vaikka henkilöt vaihtuvatkin.

Siuntiolaisen poliittisen konsensuksen ytimessä oli ja on edelleen se yksi ja sama Suomen ainoa kielipuolue.

Näkyvästi ja piilossa kiihkoilevia lakeijoita riitti ja niitä riittää edelleen.

Mielenkiintoista nähdä, mikä Siuntion paikallispolitiikassa hallitsevan konsensus-kuppikunnan todellinen poliittinen tahto- ja tavoitetila on: metropoli-option varjolla Raaseporiin?

Ainakin yksi on jo varmaa: vitkuttelu ja ketkuttelu!

Pientä kuntaa on helppo kupata, kunnes sitten … jotain … hmm … sitten kriisikuntana … vaikkapa puhtain kielipoliittisin perustein … yhdistettynä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluratkaisuihin … kaivetaan vanhat suunnitelmat naftaliinista?

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: