Siuntion Sanomat

Etusivu » Palonummi » Yleisötilaisuus Palonummen asioista pienehkö pettymys: ”Ei saanut paljonkaan vastauksia kysymyksiin”

Yleisötilaisuus Palonummen asioista pienehkö pettymys: ”Ei saanut paljonkaan vastauksia kysymyksiin”

Mainokset

WP_20150120_001

Muutaman kymmenen hengen joukko kokoontui tiistai-iltana (20.1) pidettyyn yleisötilaisuuteen Palonummen asioista: mm. lämpökeskus, liikennekysymykset, moottorirata.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi teknisen lautakunnan puheenjohtaja Rabbe Dahlqvist (RKP), joka toivotti yleisön tervetulleeksi. Dahlqvist totesi Palonummen asioiden herättäneen paljon kysymyksiä, erityisesti alueelle suunnitellun lämpölaitoksen osalta. Tekninen toimi oli pyytänyt lähettämään etukäteen kysymyksiä, joita oli kertynyt runsaat 70 kappaletta. Dahlqvist ilmoitti kuitenkin heti alkuun, että aikaa tilaisuudelle on kaksi tuntia, ei enempää.

Illan varsinaisina asiantuntijoina olivat kunnan tekninen johtaja Jorma Skyttä ja Taneli Kiljunen, jonka vastuualueeseen kuuluu myös kunnan maankäyttöä ja kaavoitusta koskevat asiat. Myös kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa oli vastaamassa kysymyksiin.

Paikalla oli myös lämpökeskuksen omistajan Adven Oy:n edustajana projektipäällikkö Ilkka Tapanainen.

Kiljunen oli valmistellut pitkähkön PowerPoint-esityksen kaavoitukseen liittyvistä perusasioista, lähinnä kaavoitusprosessin eri vaiheista. Kiljunen totesi, että kaavoituksessa pyritään sovittamaan keskenään lukuisten eri tahojen intressejä. Kiljusen esitys kaappasi tilaisuudesta runsaan tunnin.

Kysymyksissä oli ihmetelty menettelyä, jolla kunta hankkii kaavoittajansa ulkoisina konsulttipalveluina. Väliin kommentoinut Skyttä totesi, että harkintaa ja erilaisia menettelyjä voidaan käyttää. Skyttä kuitenkin myönsi, että kunnalla on hankinnan muodollisessa puolessa skarpattavaa. Yleisöstä ihmeteltiin valintojen osumista tiettyihin pieniin toimistoihin. Esille nousivat muun muassa Karttaako Oy ja Arkkitehdit Asta Björklund, Risto Iivonen Oy.

Esityksessään Kiljunen kuvasi myös lämpökeskuksen siirtoon liittyvää kokonaisprosessia. Lähtökohtana lämpökeskuksen siirrolle Siuntion Sydän-alueelta Palonummen asuinalueelle oli ollut havainto siitä, että alunperin valtuuston hyväksymässä asemakaavassa merkityn alueen mitoitus ei ollut riittävä. Adven Oy:n suunnitelmat siirtyä maakaasun käytöstä – näillä näkymin – kotimaisen pelletin käyttöön oli kasvattanut huomattavasti lämpökeskuksen tarvitseman alueen kokoa. Taustalla on myös Siuntion kunnan sitoutuminen HINKU-hankkeen tavoitteisiin.

Kiljunen valotti myös Siuntion kaukolämpöverkkoon liittyviä taustoja. Kunta oli aikaisemmin luopunut kaukolämpöliiketoiminnasta ja myynyt sen Fortumille. Fortumilta liiketoiminta oli puolestaan myyty Adven Oy:lle.

Lämpökeskuksen toiminnan edellyttämän raskaan liikenteen lisääntyminen Palonummen alueella oli eräs painavimmista ongelmista, joka oli herättänyt paljon pelkoja alueen liikenneturvallisuuden merkittävästä heikentymisestä. Kiljunen esitti, että lämpökeskukseen menevän liikenteen suunnittelussa oli käytetty asiantuntijoita ja havainnollisti perin mutkikasta järjestelyä uudeksi väyläksi.

WP_20150120_005

Yleisöstä kyseenalaistettiin tämän eräänlaisen kiertotiejärjestelyn käyttämistä todellisessa tilanteessa. Todennäköisempänä pidettiin liikenneturvallisuuden kannalta epäsuotuisamman nykyisen Siuntiontieltä suoraan Flemingintietä pitkin kulkevan reitin käyttämistä edelleenkin. Karttapohjana käytetty puhelinluettelon kartta nostatti jonkin verran kysymyksiä, sillä kartalla ei ilmennyt alueella sijaitsevia rakennuksia.

Adven Oy:n edustajalle esitettiin yleisön joukosta useita kysymyksiä. Projektipäällikkö Tapanainen pyrki vastaamaan kysymyksiin mutta paljon ei irronnut tänä iltana. Toisaalta kyse oli kunnan järjestämästä tilaisuudesta, ei Adven Oy:n.

Tekninen johtaja Skyttä piti lyhyen esitelmän Palonummen motocross-radan tulevaisuudesta. Radan hiekkakuopat ollaan näillä näkymin vuokraamassa maantäyttöpaikaksi kirkkonummelaiselle Oy Göran Hagelberg Ab:lle. Yritys oli ainoa hiekkakuopista määräaikaan mennessä kiinnostunut yritys. Skyttä ei kieltänyt sitä, etteikö yrityksen kanssa olisi käyty jonkinlaisia neuvotteluja asiasta jo ennen varsinaista kuulutusta alueen vuokraamisesta maantäyttöpaikaksi. Noin 10-20 vuoden vuokra-aika saattaa tulla kyseeseen. Toisaalta motocross-radan toiminnan jatkuvuuden kannalta hyvänä uutisena voitaneen pitää sitä, että samalla yrityksellä saattaa olla tarjolla korvaava paikka Pohjois-Siuntiossa. Maantäyttöpaikan lupien suhteen asiat ovat vielä selvityksessä muiden yksityiskohtien lisäksi. Skyttä totesi mahdollisen maantäytön volyymin liikkuvan noin 30 000 kuution tietämillä.

Palonummen hiekkakuoppien maantäyttöpaikaksi muuttaminen nosti esille kysymyksen siitä, mahtaako motocross-toiminnan aiheuttaman melun tilalle tulla voimakkaasti lisääntyvän raskaan liikenteen aiheuttamia haittoja. Skyttä totesi kuitenkin, että rakentamisaktiviteetti vaikuttaa käytännössä siihen, miten paljon maantäyttöpaikan aiheuttamaa liikennettä syntyy. Liikenne on lähinnä epäsäännöllistä.

Yleisön joukosta nousi esille lukuisten palonummelaisten huoli jo pitkään jatkuneesta raskaan liikenteen läpikulusta pitkin Palonummentietä. Havainnot Palonummentien käyttämisestä isojen rekkojen puhtaasti läpikulkuliikenteen väylänä harmittivat. Erityisesti erään Billskogintien varressa toimistoa pitävän yrittäjän kalustoa oli havaittu kulkevan kovaa vauhtia Palonummen halki. Kunnalle esitettiin toive siitä, että se ottaisi asian puheeksi yrittäjän kanssa. Palonummentie ei ole tarkoitettu tämänkaltaiselle läpikulkuliikenteelle, mistä syystä kunnalta toivottiin myös asianmukaisten liikennemerkkien asentamista.

Kunnanjohtaja Isotupa totesi omassa loppupuheenvuorossaan, että idea etukäteen lähetetyistä kysymyksistä oli hyvä. Yleisötilaisuuksissa myös kunnalla on mahdollisuus saada tietoa kunnassa ilmenevistä ongelmista.

Tilaisuus oli sinänsä asiallinen ja eteni rauhallisissa merkeissä. Silti erityisesti monet palonummelaiset kokivat, että moniin heidän esittämiinsä kysymyksiin ei saatu juuri vastauksia.

Tarve mahdollisille uusintakierroksille on siis olemassa.

V-M L, 20.1.2015

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: