Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Keskustan Varpion ehdotus: ”Metropolihallintoa ei tule esitetyssä muodossa luoda”

Keskustan Varpion ehdotus: ”Metropolihallintoa ei tule esitetyssä muodossa luoda”

Mainokset

Siuntion kunnanhallituksen viikko sitten (19.1) pidetyssä kokouksessa syntyi poliittista vääntöä Siuntion lausunnosta maan hallituksen esitykseen metropolihallintolaiksi. Asia ilmenee tänään (26.1) julkistetusta kunnanhallituksen kokouksen pöytäkirjasta (§ 6).

Pohjaehdotus sai vastaansa Arto Varpion (kesk) ehdotuksen, jonka mukaan metropolihallintoa ei tule esitetyssä muodossa luoda. Varpion ehdotuksen mukaan esitetyssä muodossaan metropolihallinnolla päätösvalta pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kunnissa elintärkeistä kehittämisedellytyksistä karkaisi pääkaupunkialueen suurkuntiin ja toisaalta reuna-alueen kunnat jäisivät helposti resurssien jaon ulkopuolelle.

Vastaehdotuksessa annettiin kuitenkin hieman tilaa ajatukselle ”metropolihallinnon” toteutumisesta:

Jos metropolihallinto kuitenkin toteutetaan, siihen tulisi kuulua kaikki Uudenmaan liiton alueen kunnat ja sen hallinto tulisi valita suoralla vaalilla. Alue tulisi jakaa vaalipiireihin, joilla olisi perusedustuksen lisäksi äänioikeutettujen lukumäärään perustuvat kiintiöt valittavassa valtuustossa. Sille tulisi säätää tehtäviään vastaava verotusoikeus, jolloin vastuu resurssien käytöstä ja niiden hankkimisesta olisivat samassa paikassa.

Kansalaisen ja hallinnon välisen rajapinnan yksinkertaistamiseksi MAL asioiden lisäksi näin muodostuvan hallintoyksikön tehtäviin tulisi liittää myös SOTE –palvelujen tuotantovastuu, toisen ja kolmannen asteen koulutus ja nyt maakunnan liitolle kuuluvat aluekehittämistehtävät.

Myös valtion piirihallinnon tehtävät soveltuvin osin pitäisi liittää tällaisen metropolihallinnon alle, jotta hallinto selkeytyisi ja yksinkertaistuisi.

Varpion ehdotusta kannatti Siuntion Kokoomuksen Heikki Kaisla. Äänestyksessä kuitenkin esittelijän ehdotus voitti äänin 7 (Karell, Koroma-Hintikka, Malmgren, Martin, Parviainen, Ryynänen, Laaksonen) – 3 (Kaisla, Nygård, Varpio). Tanskanen pidättäytyi äänestämästä. Varpio jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Käytännössä Varpion ehdotus lienee edusti jokseenkin tyylipuhdasta Keskustan markkinoimaa kotikunta-maakuntamallia. Tässä suhteessa Siuntion Kokoomuksen Kaislan ja Nygårdin asettuminen Varpion ehdotuksen kannalle oli mielenkiintoinen.

Voittaneen pohjaehdotuksen mukaan kunnanhallitus esittää kuitenkin valtuustolle lausuntoa, jonka eräänä pääviestinä on Siuntion halu saada Lohjan ja Porvoon kaltainen metropoli-optio: mahdollisuus päättää itse metropolihallintoon kuulumisesta.

SST-TEAM, 26.01.2015

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: