Siuntion Sanomat

Etusivu » Ihmisoikeudet » SvD: YK kritisoi voimakkaasti Ruotsin ihmisoikeustilannetta – Ruotsi ihmisoikeusneuvoston kuultavana

SvD: YK kritisoi voimakkaasti Ruotsin ihmisoikeustilannetta – Ruotsi ihmisoikeusneuvoston kuultavana

Mainokset

Ruotsissa lisääntyvät viharikokset erityisesti muslimeja ja juutalaisia kohtaan, kasvava naisiin kohdistuva väkivalta ja etnisten vähemmistöjen syrjintä huolestuttavat YK:ta, kerrotaan Svenska Dagbladetin verkkolehdessä sunnuntaina 25.1 ilmestyneessä uutisessa.

Uutisen mukaan YK esittää vakavaa arvostelua Ruotsin ihmisoikeustilannetta kohtaan viime vuoden (2014) marraskuussa ilmestyneessä raportissaan, jonka johdosta Ruotsi on YK:n ihmisoikeusneuvoston kuultavana tänään 26.1 Genèvessä.

Svenska Dagbladetin mukaan kyseessä on toinen kerta, kun YK selvittää sitä, kuinka Ruotsi noudattaa YK:n ihmisoikeussopimuksia. YK:n ihmisoikeusneuvoston päämaja vetää esille YK:n eri komiteoiden yhteenvedon, joka sisältää purevaa kritiikkiä useassa kohdassa.

Ennen kaikkea YK on huolestunut viharikoksista etnisiä vähemmistöjä kohtaan, sanojaan kaunistelematta.

Lukuisat raportit erityisesti äärioikeistolaisten poliitikkojen vähemmistöihin, kuten muslimeihin, afrikkalais-ruotsalaisiin, romaneihin ja juutalaisiin, kohdistamista viharikoksista Ruotsissa ovat huolestuttavia. Tämä pitää sisällään jopa fyysisiä hyökkäyksiä ja hyökkäyksiä heidän uskonnollia paikkoja vastaan. Huolestuttavaa on myös viharikosten kasvaminen tiedotusvälineissä ja internetissä.”, esittää YK raportissaan.

YK:n raportti toteaa, että rasististen puolueiden aktiivisuus on kasvanut Ruotsissa. On poliittisia puolueita, jotka puhuvat ankaramman pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan puolesta, minkä lisäksi ”syrjivät lausumat poliittisessa keskustelussa eivät ole epätavallisia”.

YK kritisoi sitä, että viharikosten lisääntyessä vastaavien rikosten tutkinnat ja oikeuskäsittelyt vähenevät Ruotsissa.

YK:n raportin mukaan ”Ruotsin täytyy huolehtia siitä, että ilmoitukset muukalaisvihamielisistä ja rasistisista viharikoksista johtavat paremmin tutkintaan, oikeuskäsittelyihin ja rangaistuksiin. Poliisin tulee perustaa erityisiä viharikosyksiköitä koko maahan.

Svenska Dagbladetin esittämä luettelo YK:n arvostelusta Ruotsin olosuhteita kohtaan on pitkä.

Listaan mahtuu muun muassa huomautuksia poliisin harjoittamasta liiallisesta väkivallasta ja saamelaisten oikeuksien laiminlyömisestä.

YK on myös syvästi huolissaan itsemurhien määrän kasvamisesta vammaisten ihmisten keskuudessa.

Svenska Dagbladetin uutinen YK:n esille nostamista huolenaiheista Ruotsin ihmisoikeustilannetta koskien osuu yksiin vastikään Suomessa ilmestyneen kulttuuriantropologi FT Tapio Tammisen kirjan ”Kansankodin pimeämpi puoli” kanssa. Kirjankustantamon Atena Kustannus Oy:n sivuilla valotetaan Tapio Tammisen kirjaa seuraavasti:

Tukholmaa järkytti 1990-luvun alussa Lasermies – salamurhaaja, jonka kohteeksi valikoitui satunnaisia maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia. Vuonna 1999 äärioikeistolaiset murhasivat ay-aktiivin, kun tämä oli paljastanut eräässä ammattiosastossa toimivan uusnatsin. Kymmenisen vuotta myöhemmin Malmössä toimi uusi lasermies, jonka uhrit olivat jälleen siirtolaistaustaisia, ja kun Anders Behring Breivik surmasi Norjassa 77 ihmistä, moni arveli, että sama olisi voinut tapahtua Ruotsissa.

Miksi uusnatsismi, rasismi ja väkivalta ovat nostaneet päätään Ruotsissa ja miksi muukalaisvihamieliset puolueet ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan perinteisesti sosiaalidemokraattisessa maassa?

Kansankodin pimeämpi puoli valaisee rotuoppien, syrjinnän ja kansalliskiihkoilun historiaa Ruotsissa kansallisromantiikasta rotuhygienialiikkeeseen ja eugeniikkaohjelmaan pakkosterilointeineen, joka jatkui Ruotsissa 1970-luvulle saakka. Kun maasta alettiin rakentaa sosiaalidemokraattien johdolla niin kutsuttua kansankotia, kansan yhtenäisyys ja rodun puhtaus olivat suuressa roolissa.


Lähteet:

Svenska Dagbladet, ”FN: Oroande ökning av hatbrott i Sverige”, 25.1.2015

Atena Kustannus Oy, ”Kansankodin pimeämpi puoli”

SST-TEAM, 26.01.2015

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: