Siuntion Sanomat

Etusivu » Koulumaailma » Mielipide: Demokratiaan kuuluu valinnanvapaus

Mielipide: Demokratiaan kuuluu valinnanvapaus

Mainokset

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ottanut kantaa ns. ”koulushoppailuun”. Olen järkyttynyt hänen mielipiteestään, että lasten pitää mennä lähikouluun. Vasemmistopuolueet ovat yhtyneet tähän kannanottoon. Eikä ihme, sillä tämähän on totaalista sosialismia. Tällaisessa mielipiteessähän ei olisi mitään vikaa, jos koulut olisivat tasalaatuisia, opettajat hyviä ja koulun johto tehtäviensä tasolla.

Vanhemmilla pitää olla oikeus valita jatkossakin lapselleen koulu, jossa opetus on hyvää, opettajat ovat ammattitaitoisia, kiusaamiseen puututaan (myös opettajien). Koulujen välinen asiallinen kilpailu on hyväksi ja oppimistuloksia pitää voida vertailla, esim. valtakunnallisilla kokeilla ja tulokset tulisi olla julkisia.

Kuka haluaa lapsensa sellaiseen kouluun, jossa järjestyssäännöistä ei välitetä, jossa vanhempia kutsutaan häirikkövanhemmiksi, jossa eräät opettajat kiusaavat tiettyjen perheiden lapsia, tunnit kuluvat pääasiassa elokuvia katsellen, oppilaat juoksevat pitkin kyliä, kiusaamiseen ei puututa ja johto ei ole tehtäviensä tasolla ja jossa henkilökunta ja vanhemmat on jaettu hyviin ja huonoihin?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kirjoitti asiasta kolumnissaan (HS 27.1.2015). Apunen toteaa mm.: ”Pisa-tutkimuksissa menestynyt suomalainen koulu on epäilemättä tasa-arvoinen. Sen varjolla kuvittelemme helposti, että kaikki koulut ja kaikki opettajat ovat keskivertoisesti hyviä. Eivät ole. Kouluissa on hyviä, keskinkertaisia ja huonoja opettajia.” Apunen kysyy vielä, miksi vanhemmat eivät saa haluta lapselleen hyvää opettajaa?

Apunen jatkaa: ”Jos vanhemmilla on kriittinen mielipide opetuksesta, vaihtoehdot ovat vähissä. Pahimmassa tapauksessa he ajautuvat hyödyttömään konfliktiin yksittäisen opettajan kanssa. Tuloksena voi olla vuosien kuluttava jähnäys, selvittelyitä ja sairauslomia.

Kuulostaako tutulta, siuntiolaiset? Tällainen koulu on meillä täällä Siuntiossa. Tällainen koulu tulee kunnalle kalliiksi, oppilaat kärsivät ja vanhemmat tuskailevat. Ja kukaan ei tee mitään, lukuisista valituksista ja kanteluista huolimatta.

Mitä tekee uusi sivistystoimenjohtaja? Me siuntiolaiset ansaitsemme hyvän koulun ja vapauden valita koulumme.

Nimim. Siuntiolainen vanhempi

Mainokset

2 kommenttia

 1. Turvallinen oppimisympäristö? sanoo:

  Juha Sipilä on tainnut kuulla siuntiolaisten oppilaiden hakeutumisesta naapurikylien kouluihin. Taisinpa tunnistaa erään koulun! Lisätäänkö ko. koulun topten listaan vielä terveydelle vaarallinen ympäristö? Jos oppilaiden sairauspoissaolot asianmukaisesti selvitettäisiin, saattaisi edessä olla kysymys: suljetaanko koulu? Eikö edes terveys ole asia, jonka takia vanhemmilla olisi oltava oikeus valita lapselle turvallinen oppimisympäristö? Valitettavasti kaikkien koulujen johtoryhmän ammattitaito ei riitä turvallisen oppimisympäristön arvioimiseen.

  Tykkää

 2. Lapsensa puolustaja sanoo:

  Ajatus siitä, että omaan lähikouluun olisi lapsen pakko mennä, vaikka lapsen terveys ja turvallisuus ovat lähikoulussa vakavasti vaarantuneet, koulun johtaja ei tunne lainsäädäntöä, eikä ota vanhempien näkemystä lapsensa tilanteesta todesta, on kuvottava.
  Esimerkiksi Siuntion olosuhteissa, aivan lähellä toisiaan sijaitsevien peruskoulujen laatuerot ovat valtaisat. 
  Valitettavasti koulujen väliset laatuerot voi todeta vasta sitten, kun on kokemusta eri kouluista.
  Ihmettelen, minkälaisessa eristetyssä universumissa tällaisen lausunnon esittäjä, vieläpä puoluejohtaja, elää?
  Puoluejohtajan tulisi tuntea Suomen lainsäädäntöön sisältyvät lasten perus- ja ihmisoikeudet, kuten lapsen oikeus erityiseen suojeluun ja huolenpitoon, myös Siuntion kaltaisissa olosuhteissa. 

   

  Tykkää

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: