Siuntion Sanomat

Etusivu » Paikallispolitiikka » Pääkirjoitus: Nouseeko Keskustan kotikunta-maakuntamalli uudelleen esiin valtuustossa?

Pääkirjoitus: Nouseeko Keskustan kotikunta-maakuntamalli uudelleen esiin valtuustossa?

Mainokset

Siuntion kunnanvaltuuston huomisen 2.2 kokouksen käsittelyssä (§ 3) on lausunnon antaminen Stubbin hallituksen esitykseen metropolihallintolaiksi. Kunnan lausunto tulee antaa valtiovarainministeriölle keskiviikkoon 4.2 mennessä.

Valtiovarainministeriön lähettämässä lausuntopyynnössä lausunnonantajilta on pyydetty kannanottoa verrattain pitkään listaan lakiehdotusta liittyviin kysymyksiin.

Lausunto oli kunnanhallituksen käsittelyssä (§ 6) maanantain 19.1 kokouksessa. Kunnanhallituksessa syntyi yllättäen sinänsä mielenkiintoinen ja demokraattisen päätöksenteon kannalta asiaan kuuluva äänestys.

Vastakkain äänestyksessä olivat esittelijän pohjaehdotus ja Siuntion Keskustan Arto Varpion vastaehdotus, missä lähinnä katsottiin, että metropolihallintoa ei tule esitetyssä muodossa toteuttaa.

Varpion ehdotusta voi kokonaisuutena kuvata valtakunnallisen Keskustan jo pitkään esillä pitämään kotikunta-maakuntamalliksi, missä koko Uusimaa kuuluisi yhteisen ”metropolihallintoalueeseen”.

Varpion kotikunta-maakuntamallin kannalle asettuivat Siuntion Kokoomuksen Heikki Kaisla ja Johanna Nygård.

Hyväksytyssä pohjaehdotuksessa katsottiin puolestaan, että Siuntiolla tulee olla Lohjan ja Porvoon kaltainen optio päättää siitä, haluaako kunta kuulua metropolihallintoalueeseen.

Voittaneessa ehdotuksessa katsottiin myös, että ennen metropolialueesta annettavaa lakia tulee huomattavasti nykyistä paremmin selvittää vaikutukset metropolialueen ulkopuolelle jääviin Uudenmaan alueisiin ja kuntiin.

Siuntion kunnanvaltuuston aikaisemmassa 16.6.2014 hyväksytyssä lausunnossa metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraporttiin todettiin muun muassa seuraavaa:

Siuntion kunta katsoo, että jos metropolihallinto toteutetaan laajalla mallilla, tulisi aluerajaus olla työryhmän esittämää suppeampi, jolloin metropolihallinnossa olisi mukana ainoastaan Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Jos taas metropolihallinto toteutetaan vähimmäistehtävä mallilla, tulisi metropolihallinnossa ehdottomasti olla mukana myös Siuntio muiden työryhmän esittämien Länsi-Uudenmaan kuntien kanssa. Erityisesti, Siuntio kuuluu, yhdessä Inkoon kanssa, vähimmäistehtävät-mallin mukaisessa aluerajauksessa saavutettavuustarkastelun perusteella Lohjan vaikutuspiiriin. Lisäksi, Siuntion kunta on ja tulee olemaan vastaisuudessa entistä kiinteämpi osa metropolialuetta läheisen sijaintinsa, rata- ja liikenneyhteyksiensä sekä yhteisten liikennejärjestelyiden että jätevesikäsittelyn takia.

Nyt ehdotettava lausunto on metropoli-option osalta linjassa aikaisemman lausunnon kanssa. Tosin aikaisemmassa lausunnossa Siuntion kanta metropolialueeseen kuulumisen suhteen on ehdottomampi ja kuvastaa perustelujen osalta muuttunutta tilannetta, esimerkiksi Lohjan saaman metropoli-option suhteen.

Onko nyt esitettävä lausunto riittävä esitetyn tavoitteen – metropoli-option – saavuttamiseksi?

Lohja toimi hyvin aktiivisesti valtiovarainministeriöön päin tavoittellessaan mahdollisuutta päättää metropolialueeseen kuulumisesta.

Tarvittaisiinko Siuntiossakin vastaavaa toimintaa, mikäli Siuntion tavoite on todellinen? Onko se sitä?

Mediassa on viime aikoina pidetty varsin ahkeraan yllä näkemystä, joka tukisi pikemminkin Keskustan kotikunta-maakuntamallin kaltaista ratkaisua: koko maakuntaa koskeva ”metropolihallinto”.

Ollaanko Uudellamaalla asettumassa jo tuleviin hallitusasetelmiin, joka tarkoittaisi maan hallituksen uudistuspolitiikan romuttamista koko Suomen väkirikkaimman ja talouden kannalta painoarvoisimman alueen kehittämiseksi?

Nouseeko tämä malli uudelleen esille tulevassa valtuustokokouksessa ja tähänkö todellisuudessa tähdätään: päätettiinpä niin tai näin?

Mainokset

Vastaa (huom. toimitus pidättää oikeuden olla julkaisematta kommenttia. Kommentissa tulee olla todennettavissa oleva sähköpostiosoite, vaikka se tulisikin julkaistavaksi nimimerkillä.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: